”Producătorii români de catastraveţi afectaţi de recenta criză a legumelor infectate cu bacteria E.coli vor fi despăgubiţi de către Comisia Europeană chiar dacă nu sunt membri ai unei asociaţii (organizaţii) de producători”, susține europarlamentarul Sebastian Bodu.
Acesta explică că, deși există o regulă generală ca despăgubirile să fie plătite de Bruxelles prin intermediul organizaţiilor recunoscute ale producătorilor de legume si fructe, Comisia Europeană acceptă de această dată o procedură specială. Astfel, producătorii trebuie să încheie cu asociaţia în cauză un contract de retragere din producţie având ca obiect marfa scoasă din circuit, urmând a fi despăgubiţi în aceeaşi măsură ca şi producătorii membri.
”În România există o singură organizaţie funcţională, iar mulţi dintre cei afectaţi nu sunt membri ai acesteia. Procedura va permite aşadar, în mod excepţional, şi producătorilor neafiliaţi acestei asociaţiei profesionale să aplice pentru a primi sprijin finanicar comunitar, însă ar trebui ca producătorii români să fie mai activi în utilizarea formelor asociative pentru protejarea drepturilor colective şi individuale”, explică Bodu.
Comisia Europeană a alocat un buget de 150 de milioane de euro pentru despăgubirea producătorilor de castraveţi din Uniunea Europeană afectaţi în ultimele săptămâni de îmbolnăvirile cauzate de bacteria E.coli.
Producătorii români estimează o pagubă de 9 milioane euro
Ajutorul financiar comunitar pentru producătorii români de castraveţi, conform regulamentelor europene, pentru măsura de retragere de pe piaţă nu poate fi mai mult de 4,6% din valoarea producţiei comercializate în 2010, ceea ce reprezintă 247.200 de euro la un curs de 4,1 leu pentru un euro.
Pierderile estimate de producătorii români se ridică la 16.000 tone, până la 1 august, respectiv echivalentul a 9 milioane euro.
O decizie privind eventuala majorare a sumei acordate producătorilor români va fi luată marţi la reuniunea extraordinară a miniştrilor Agriculturii din Uniunea Europeană. Ministrul român, Valeriu Tabără, a declarat că va încerca să obţină o suplimentare a despăgubirilor având în vedere paguba estimată foarte mare şi că a solicitat déjà comisarului european pentru Agricultură, Dacian Cioloş, adoptarea unor măsuri excepţionale care să compenseze toţi producătorii afectaţi de criza de pe piaţa castraveţilor, nu doar pe cei organizaţi în asociaţii.
Reuniunea extraordinară a miniştrilor Agriculturii din UE, consacrată analizării mijloacelor de acordare a compensaţiilor financiare pentru producătorii de legume şi fructe din UE ale căror vânzări au scăzut drastic din cauza epidemiei produse de bacteria E.coli, se va reuni marţi la orele 16.00.
Bruxellesul decide marţi ce despăgubiri acordă producătorilor de castraveţi
7 iunie 2011, 11:58
Ultima modificare în 7 iunie 2011, 14:58
Comisia Europeană a alocat un buget de 150 milioane euro pentru despăgubirea producătorilor de castraveţi din UE afectaţi în ultimele săptămâni de îmbolnăvirile cauzate de bacteria E.coli. României i se cuvin doar 247.200 euro din această sumă, dar ministrul Valeriu Tabără va încerca marţi să obţină de la Comisie suplimentarea ajutorului şi acordarea lui tuturor producătorilor, nu doar celor constituiţi în asociaţii.
Etichete:
Publicat in categoriile: Știri de ultimă oră
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Publicat in categoriile: Știri de ultimă oră
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Pentru comentarii sau drept la replică, ne puteți contacta pe pagina noastră de Facebook
- Bernie Ecclestone, interesat de un ceas de două milioane de euro
- Şeful Fiscului: Angajaţii concediaţi din ANAF nu au şanse să mai lucreze în finanţele publice
- Tabără: 3.500 tone de castraveţi, distribuiţi gratuit căminelor de bătrâni, spitalelor şi taberelor şcolare
- Ajutor financiar de la CE de 247.200 euro pentru producătorii români de castraveţi
- Profitul companiilor aeriene în 2011: patru miliarde de dolari, în scădere cu 78% față de 2010
- Un japonez a sărit în faţa monopostului Red Bull pilotat de Sebastien Buemi
- „Prima Casă” 4 crește prețul apartamentelor cu două camere
- Un nou CEO la Billa România
- Care este mai rapid: Chevrolet Z06 sau Koenigsegg CCXR
- Peste 75% din materialul rulant al CFR are durata de viaţă depăşită