Comisia Europeană (CE) intenţionează ca de acum înainte să controleze mai strict modul în care cele trei ţări folosesc fondurile europene destinate demontării şi dacă respectă termenele stabilite. În acest scop CE a pregătit un nou regulament care va avea puterea unei legi, ceea ce înseamnă că cele trei ţări vor fi obligate să-l aplice fără să fie nevoie de ratificare. Potrivit proiectului depus la comisia de industrie, cercetări şi energie din Parlamentul European/PE/, Bulgaria va fi obligată să demonteze şi să îngroape ceea ce a rămas din primele patru reactoare ale centralei nucleare de la Kozlodui până în anul 2030, notează ziarul citându-l pe parlamentarul european Ivailo Kalfin, reprezentant al socialiştilor europeni şi membru al comisiei de resort din PE.
După anul 2014 ţara nu mai va avea dreptul să folosească banii europeni pe care îi primeşte din cadrul programului special numit ‘Kozlodui’ decât pentru demontarea fizică a reactoarelor. Până acum 43% din banii din acest program au fost investiţi în alte proiecte menite să limiteze efectele negative pentru economia bulgară din oprirea celor patru unităţi prin ameliorarea eficienţei energetice. Comisia este de părere însă că folosirea banilor pentru alte scopuri provoacă o întârziere în procesul de scoatere din exploatare. Obiectivul este ca procesul să devină ireversibil prin descompunerea turbinelor şi depozitarea deşeurilor radioactive, respectând normele de siguranţă. Ca să primească în perioada 2014-2020 încă 208,5 milioane de euro ajutor european pentru centrala din Kozlodui, Bulgaria trebuie să prezinte o agendă cu termene fixe şi să declare cum va asigura restul de 460 milioane de euro, necesare pentru scoaterea din exploatare a unităţilor. După anul 2014 Lituania va primi de la UE 229,29 milioane de euro, iar Slovacia – 114,8 milioane de euro. Fondurile europene acordate Bulgariei pentru oprirea celor patru unităţi nucleare până în anul 2013 se ridică la 867.8 milioane de euro.
Singura centrală nucleară din Bulgaria, Kozlodui, exploatează în prezent două reactoare, unităţile 5 şi 6, de tip VVER, cu o capacitate de câte 1.000 de megawaţi. Patru reactoare, de câte 440 de megawaţi fiecare, au fost închise în 2002 şi 2006 la presiunea Uniunii Europene, din motive de securitate. Guvernul de la Sofia a decis recent să renunţe definitiv la proiectul de construire a unei noi centrale nucleare la Belene şi, în schimb, să instaleze o nouă unitate la centrala existentă de la Kozlodui.
Sursa: Agerpres