Sistemul bancar românesc s-a confruntat în 2009 cu problema creditelor neperformante, iar anul viitor va fi al provizioanelor, pentru că la final de 2010 vor fi contabilizate pierderile reale şi recuperările, a declarat, marţi, preşedintele BCR, Dominic Bruynseels.

„Dacă 2009 a avut problema creditelor neperformante în sistemul bancar, 2010 va fi un an referitor la nivelul provizioanelor, iar la sfârşitul acestuia se va pune problema pierderilor reale şi recuperărilor”, a afirmat Bruynseels, la conferinţa anuală a Asociaţiei Analiştilor Financiar-Bancari din România.

El a arătat că venitul băncilor va fi „destul de greu de găsit” în 2010, situaţie la care se adaugă şi presiunea provizioanelor, ceea ce înseamnă că băncile vor continua să fie foarte atente la costuri.

Bruynseels consideră că instituţiile de credit străine îşi vor menţine şi anul viitor expunerile în România, în funcţie de puterea băncii-mamă.

Nu vom mai avea creşteri de 40%

Totodată, şeful BCR este de părere că sistemul bancar românesc în ansamblu nu va mai ajunge în anii următori la creşteri de 20-40%, estimând un avans probabil de sub 10% în următorul an.

La rândul său, directorul general adjunct al BRD – Groupe Societe Generale, Petre Bunescu, a afirmat că 2009 a însemnat pentru băncile româneşti o clarificare şi o curăţare a portofoliilor, sperând ca în 2010 să existe şi cereri solvabile din partea clienţilor.

„În orice criză trebuie să accepţi să faci şi curat într-un portofoliu neperformant”, a spus Bunescu.

El a arătat că băncile au fost nevoite să constituie niveluri ridicate de provizioane în acest an, ceea ce va duce la minimizarea profiturilor, arătând că dacă în 2008 profitul net la nivelul sistemului bancar a fost de 1,2 miliarde de euro, pentru acest an se estimează o valoare de maxim 200 milioane de euro.

Provocarea lui 2010: creşterea ratingului la „investment grade”

„Niciun acţionar străin nu face acte de gratuitate, să investească în ceva din care nu-i iese câştig. Cu toate acestea, sistemul bancar românesc a beneficiat de o creştere a capitalurilor de 231 milioane de euro, pentru a putea fi menţinut nivelul de solvabilitate”, a spus Bunescu.

Preşedintele SAI Erste Asset Management, Dragoş Neacşu, consideră că una dintre provocările anului viitor va fi reintrarea României în zona „investment grade”, care are o legătură directă cu evoluţia sectorului de creditare.

„Sunt optimist că în 2010 vom putea câştiga acest spaţiu, care va conduce la o scădere a costurilor de finanţare, în special a sectorului privat”, a spus Neacşu.

SURSA:Mediafax