Compania BSR Europe, dezvoltatorul ansamblului rezidenţial West Park din Militari, a fost angajată de Euro Habitat, dezvoltatorul Planorama, pentru administrarea ansamblului din Colentina, principalul motiv fiind expertiza pe care BSR o are în medierea unor conflicte similare cu cel prin care trece Euro Habitat.

Soluţia pe care o vede, în acest moment, BSR este ca toţi cumpărătorii să se pună de acord şi să renunţe la penalităţi, astfel încât celelalte proceduri să poată fi urmate, respectiv accesarea unui credit de la Piraeus Bank şi continuarea lucrărilor.

“În principiu, dacă ar trebui plătite penalităţile clienţilor, împrumutul obţinut ar fi, din start, insuficient. Împrumutul acordat de bancă are în vedere continuarea lucrărilor, nu plata unor penalităţi acumulate independent de activitatea şi voinţa sa. Doar în acest mod contractul cu Piraeus ar fi logic şi valid” a declarat  Joseph Etstein, managing directorul BSR Europe.

Noi termene de predare

Euro Habitat a întârziat finalizarea proiectului doi ani, motiv pentru care banca finanţatoare i-a impus ca noile termene avansate să fie convenite cu clienţii. Potrivit Euro Habitat, blocul T3 va fi încheiat la sfârşitul lunii mai din 2010, iar blocul T4 la sfârşitul lui decembrie 2010.

Deocamdată dezvoltatorul duce şi lipsă unui antreprenor, după ce a fost părăsit deja de două firme de construcţii: Yapitek şi Danya Cebus.

O altă condiţie impusă de Piraeus Bank este necesitatea unui cash-flow pozitiv, motiv pentru care BSR avertizează că dacă mai mulţi clienţi ar cere anularea contractelor, compania ar intra în insolvenţă, proiectul nu ar mai fi terminat, iar riscul cumpărătorilor de a nu-şi mai recupera niciodată banii este foarte mare.

Promisiunile

Euro Habitat a promis că dacă toţi clientii din blocurile T3 şi T4 se vor pune de acord cu privire la noile termene de predare şi la renunţarea la penalităţi, se va putea accesa împrumutul de la banca şi vor mai fi investiţi încă 2,5 mil. euro în proiect.

Pentru clienţii din T3, Euro Habitat va onora plăţile în aşteptare pentru contractele care au fost anulate, pentru a debloca conturile. Va face ultimele teste şi va începe predarea imediat ce acestea se vor finaliza.

Pentru clienţii din T4, va urma o licitaţie prin care să se angajeze constructorul general, în maxim 60 de zile din momentul în care banca semnează noul contract de credit cu Euro Habitat.

Revolta cumpărătorilor

Peste 300 de cumpărători ai unor apartamente din cadrul Planorama s-au întâlnit acum două zile pentru a se revolta împotriva Euro Habitat care nu vrea să le returneze banii achitaţi pe apartamente.

Planorama este proiectul cu cele mai mari întârzieri, însă cazuri de ansambluri cu probleme mai sunt. Proiectul Sunset Residence din Drumul Taberei, dezvoltat de compania maghiară Ablon, a fost oprit, iar banii primiţi drept avansuri de la cumpărători au fost returnaţi. Un caz similar este cel al RomReal, subsidiara Westhouse Group, care a suspendat lucrările de construcţie la două din cele trei proiecte pe care le avea în derulare în Constanţa şi a returnat banii celor 25 de clienţi care şi-au plătit avansul pentru achiziţia unui apartament în cadrul Central Apartments, sumă care se ridică la 625.000 de euro fără TVA.

Recent, Copper Beech, dezvoltatorul ansamblului Blue Tower din Colentina a intrat în insolvenţă şi lucrările la proiect au fost oprite.