Vrei sa intri in BTR? Doi bodyguarzi, ca doi stalpi iti apar in fata, blocandu-ti accesul. Daca treci de ei, dai peste un panou pe care sunt afisati indicatorii financiari ai bancii. Cifrele iti ofera o imagine a bancii din vremurile ei bune, perioada 1997 – 1999. Insa nimic din ceea ce era atunci in BTR nu mai este astazi. Holul de la parterul singurei unitati a BTR, deschisa in Bucuresti, este gol. Doar oamenii de paza se plimba de la oficiul lor spre usa, atunci cand cineva se apropie de intrarea in banca.
Chiar si clientii zgomotosi si-au pierdut energia pentru a mai patrula prin fata usilor de la BTR, dupa ce au fost plimbati pe drumuri vreme de aproape un an de zile.
In luna iunie a acestui an, depozitele clientilor BTR totalizau peste 100 miliarde lei si cateva milioane de dolari. Surse din BTR ne-au declarat ca situatia nu s-a schimbat semnificativ in ultimul timp. Conform acelorasi surse, Vakiflar Bankasi, casa de economii in Turcia, si-a exprimat interesul de a prelua activele BTR, cu tot cu obligatiile sale. O delegatie a bancii turce se afla, saptamana trecuta, in Romania, intr-un periplu pe la sediile care au mai ramas in proprietatea BTR (din 23, au ramas doar sase), potrivit surselor citate. Mai crede cineva ca BTR poate prezenta vreun interes pentru un investitor ce vrea sa dezvolte activitati de retail, dupa ce in Romania oamenii au pierdut zile intregi, chiar luni, formand cozi pentru a-si recupera economiile?
Decizia Vakiflar de a investi in BTR este, se pare, mai mult decat o oportunitate de afaceri pentru banca turca. „Rezolvarea situatiei Bancii Turco Romane a avut, categoric, si o conotatie politica, datorita discutiilor la nivel inalt”, declara, recent, Mugur Isarescu, guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei.
Desi pare aproape incredibil ca BTR mai are vreo sansa pentru a fi salvata de faliment, totusi, oficialii romani iau in calcul si aceasta posibilitate. Isarescu raspunde cu: „este posibil ca banca sa fie cumparata”. De la BTR, Adnana Manda afirma ca in cel mult doua saptamani investitorii turci vor da verdictul final. Daca Vakiflar se va razgandi, atunci BTR ar trebui sa fie „la final”, dupa cum se exprima guvernatorul Isarescu. Ce inseamna finalul? „Depinde, retragerea licentei… Noi vom incerca, insa, sa n-o vindem bucata cu bucata”, spune guvernatorul BNR. Ar putea insemna, aceasta precizare, o noua amanare a finalului BTR? Ramane de vazut.