O vilă arătoasă înconjurată de bălării pierde mult din frumuseţe, în timp ce o curte plină de flori sau cu un gazon îngrijit pot da farmec chiar şi unei clădiri mai modeste.
Daniela Iancu şi-a construit, în 2007, o vilă la periferia de vest a Bucureştiului, iar în primăvara acestui an a hotăråt că, în locul buruienilor ce îi umpleau curtea, îşi doreşte o grădină simplă, dar frumoasă. „Am apelat la o firmă recomandată de nişte prieteni şi aceasta s-a ocupat de tot: umplutura cu teren vegetal, nivelarea, introducerea în pămånt a unor sisteme de irigat şi montarea rulourilor de gazon. Noi am plantat doar cåţiva copăcei. Totul ne-a costat sub 2.000 de euro. Recunosc că nici suprafaţa nu e foarte mare“, povesteşte femeia. „Vecinii mei au hotăråt să-şi semene ei gazonul. E frumos şi la ei, însă a crescut greu, nu e la fel de des şi nici nu e uniform“, mai spune ea.
Laurenţiu Petrescu, de la www.gardens.ro, confirmă. „O grădină obişnuită poate costa de la 10-15 euro/mp pånă la 30-35 de euro/mp, în funcţie de starea terenului, dotări şi dimensiuni. În acest preţ sunt incluse sistemele de irigat, cele de iluminat, aleile şi gazonul. Plantele şi eventualele alte amenajări (cascade, fåntåni arteziene, un iaz etc.) sunt cele care fac diferenţa. Există copaci şi arbuşti care costă cåţiva euro bucata, dar şi alţii care valorează între 7.000 şi 15.000 de euro“, explică el.
Specialiştii recomandă ca proiectul general al grădinii să fie realizat odată cu cel al casei. În primul rånd, trebuie stabilit, cel puţin cu aproximaţie, unde vor fi aleile, spaţiile de parcare, locurile de joacă şi cele de relaxare (terase, foişoare, piscine, mici iazuri etc.). Apoi, e foarte important cum vor fi iluminate şi cum vor fi alimentate cu apă acestea (inclusiv cum vor fi irigate spaţiile verzi) şi, în consecinţă, trebuie montate din timp cablurile şi conductele necesare.
Urmează instalarea unui sistem de drenaj, pentru îndepărtarea umezelii excesive, după care se realizează umplutura cu un strat de pămånt vegetal şi nivelarea terenului. Vine la rånd plantarea, după pofta fiecăruia, a florilor, arbuştilor, pomilor fructiferi sau arborilor. Ultima operaţiune este gazonarea, care se poate face fie prin însămånţare, fie prin montarea de rulouri cu gazon deja matur.
„Nu trebuie uitat că o grădină este un lucru viu şi că are nevoie de îngrijire şi atenţie. De aceea, în momentul în care alegi o firmă de grădinărit, trebuie să mizezi fie pe recomandări, fie pe experienţă. Pentru că, foarte probabil, va fi vorba de o relaţie ce va dura ani de zile“, recomandă Laurenţiu Petrescu.
Fluctuaţiile de personal îi lovesc şi pe creatorii de grădini
Avånd în vedere că din ce în ce mai mulţi romåni îşi doresc şi îşi permit grădini amenajate profesionist, afacerile cu plante decorative înfloresc. Multe companii de profil au raportat, pentru 2007, venituri de ordinul milioanelor de euro şi profituri nete măsurate în sute de mii de euro. Investiţiile publice cu iz electoral din prima jumătate a lui 2008 vor face, cel mai probabil, ca cifrele de afaceri să crească serios.
Deşi comenzile sunt tot mai numeroase, majoritatea investitorilor din domeniu nu dorm tocmai liniştiţi. „Problema cea mai mare o reprezintă fluctuaţiile mari de personal. Îi instruieşti, investeşti în ei şi te trezeşti că pleacă“, spune Laurenţiu Petrescu. „Am decis să investim mai mult în utilaje, pentru a reduce efectele negative ale acestui fenomen, care ne influenţează activitatea din domeniul serviciilor de amenajări de spaţii verzi“, dezvăluie Gheorghe Dologa, directorul SC Gazonul SRL din Braşov.
«O grădină obişnuită poate costa de la 10-15 euro/mp pånă la 30-35 de euro/mp, în funcţie de starea terenului, dotări şi dimensiuni.»
Laurenţiu Petrescu, www.gardens.ro
CÂT COSTA VERDELE
Gazonul este partea cea mai importantă a unei grădini. Din ce în ce mai la modă este gazonul deja matur, adus sub formă de rulouri. Costă cam 2-4 euro/mp, iar transportul şi montajul (inclusiv pregătirea terenului) mai costă 3-5 euro/mp. Gazonarea prin însămånţare costă între 2 şi 4 euro/mp, în funcţie de procedură şi de soiul ales.
Plantarea de flori, pomi, arbuşti sau arbori costă, în funcţie de dimensiuni, de la 0,2 euro la 60 de euro bucata. La aceste tarife se adaugă costul efectiv al plantelor (care variază între mai puţin de un euro, pentru flori mici, cum ar fi panselele, pånă la 1.000 de euro, pentru arbori cu dimensiuni mari, de 4-5 metri, şi chiar peste această sumă, pentru plante deosebite sau arbori mai mari).
Întreţinerea grădinii costă şi ea. Iată cåteva exemple de preţuri: erbicidarea, fertilizarea şi tunsul gazonului – circa 0,1-0,3 euro/mp pentru fiecare procedură; tunsul gardurilor vii – circa 2-3 euro/ml; fasonarea pomilor fructiferi şi a arborilor – de la 3 la 100 de euro/bucata, în funcţie de dimensiuni.