Una dintre variante a mai fost încercată şi de alţi dezvoltatori în trecut, însă fără rezultate. Buy back-ul imobiliar, prin care se poate achiziţiona o locuinţă nouă oferind una veche la schimb, plus diferenţa, a fost abandonat de puţinii dezvoltatori care au apleat la acest sistem, după primele luni de încercare. Motivul principal stă în imposibilitatea de a valorifica imobilul vechi pe o piaţă inactivă, în care blocarea banilor înseamnă moarte sigură.
Bucşaru a venit cu o variantă îmbunătăţită a acestui sistem, pe care a botezat-o trade-off. Prin această metodă, potenţialii cumpărători care deţine deja o locuinţă, încheie cu dezvoltatorul un antecontract de schimb valabil pe o perioadă de şase luni, care va fi înregistrat în cartea funciară, perioada de şase luni fiind considerată optimă pentru vânzarea locuinţei vechi. Un consultant Coldwell Banker Affiliates of Romania – agentul exclusiv de vânzare al Green City – va efectua o evaluare a locuinţei vechi, evaluare care va ţine cont de preţurile de tranzacţionare din respectiva zonă şi care nu va avea o valoare fixă, ci o marjă de preţ. Cumpărătorul va avea cheltuieli zero, neplătind o taxă de evaluare şi nici comisionul de la vânzarea locuinţei vechi şi achiziţionarea locuinţei în Green City.
Dacă potenţialul cumpărător este de acord cu evaluarea efectuată, se încheie antecontractul de schimb, în care va fi menţionată diferenţa de preţ dintre evaluarea efectuată şi valoarea locuinţei din Green City. După plata acestei diferenţe, cumpărătorul se poate muta imediat în noua sa locuinţă din Green City, indiferent dacă locuinţa veche a fost sau nu vândută. Cumpărătorul rămâne în acelaşi timp proprietar al locuinţei sale vechi pe întreaga durată de valabilitate a antecontractului de schimb.
Dacă locuinţa veche se vinde în decursul celor şase luni la un preţ acceptat de către proprietar, se încheie un contract final de vânzare – cumpărare pentru locuinţa din Green City. Dacă preţul de tranzacţionare al locuinţei vechi va fi mai mic sau mai mare decât cel înscris în antecontract, cumpărătorul va plăti diferenţa de preţ sau i se va restitui diferenţa de preţ. Dacă locuinţa veche nu se vinde în decursul celor şase luni se va încheia un contract de schimb prin care dezvoltatorul va deveni proprietarul locuinţei vechi.
Planul B
O a doua variantă de vânzare cu care a venit omul de afaceri este de tipul rate la dezvoltator. Cumpărătorii care aleg această modalitate de achiziţie se pot muta imediat în locuinţa aleasă, fără a mai fi obligaţi să plătească un avans, urmând să achite lunar o rată, pe o perioadă de maximum zece ani. Dobanda anuală este fixă, în cuantum de 8,5% în euro calculată la preţul de vânzare al locuinţei, nivelul dobânzii nefiind influenţat pe perioada de rambursare de nivelul indicelui EURIBOR. Plata locuinţei se poate face şi anticipat, într-o perioadă mai scurtă de zece ani, iar cumpărătorul nu va fi obligat să plătească o taxă de rambursare anticipată.
„Suntem foarte flexibili în a găsi diferite metode prin care potenţialul cumpărător îşi poate finanţa achiziţia unei locuinţe în Green City. Spre exemplu, putem să îl ajutăm să îşi închirieze locuinţa veche şi să se mute în Green City, urmând să plătească în contul ratei o sumă echivalentă practic cu o chirie, ţinând cont de chiria locuinţei vechi dar şi de faptul că nu va plăti niciun avans”, a declarat Gabriel Voicu, manager de proiect Green City.
Dezvoltatorul mai are în derulare şi o promoţie la casele de tip Neva, prin care preţurile acestora au fost reduse cu până la 15%, promoţia putând fi cumulată cu oricare din cele două noi metode de plată. Astfel, preţul unei case Neva, cu o suprafaţă utila de 118 metri pătraţi plus o curte de 110 mp, a fost redus la 89.000 de euro (TVA inclusă) în varianta Basic Economic sau 101.000 de euro (TVA inclusă) în varianta finisată standard.
„Fără a lansa oficial metoda de rate la dezvoltator pe zece ani am încheiat deja cinci contracte în mai puţin de o săptămână, şi pe fondul promoţiei derulate la casele Neva. Metoda trade – off, implementată de circa două luni, a înregistrat de asemenea rezultate bune, circa două treimi din locuinţele vechi fiind deja vândute – un rezultat pozitiv ţinând cont că vorbim de perioada verii”, a adaugat Gabriel Voicu.
Care sunt preţurile
Proiectul este compus din trei tipuri de case, toate cu etaj: casa Sena, cu o suprafaţă utilă de 108 metri pătraţi plus o curte de 80 mp şi cu un preţ de la 69.900 de euro sau 78.900 de euro finisată standard, casa Neva, cu o suprafaţă utilă de 118 metri metri pătraţi plus o curte de 110 mp, al cărei preţ este de 89.000 de euro în varianta Basic Economic sau 101.000 de euro finisată standard şi casa Tamisa, cu o suprafaţă utilă de 120 metri pătraţi plus un pod mansardabil de 68 mp, al cărei preţ este de 123.000 de euro în varianta Basic Economic sau 132.000 de euro finisată standard. Toate preţurile includ TVA.
În prezent, sunt finalizate 700 de case, dintre care 356 de case, construite în prima etapă a investiţiei, la care finanţarea a fost asigurată prin credit bancar şi alte 170 de case, finanţate din sursele proprii ale companiei. Bucşaru a început în noiembrie 2010 lucrările al etapa a treia a proiectului, chiar dacă nu vânduse decât jumătate din locuinţele dezvoltate în primele două faze. Construcţia celor 180 de vile din această etapă au fost finanţate tot din sursele proprii ale companiei. Omul de afaceri a lansat deja a patra fază a proiectului, care are programate nu mai puţin de 1.000 de case.
Ansamblul este construit pe amplasamentul fostelor sere Comaico, din comuna 1 Decembrie din sudul Capitalei. Dumitru Bucşaru a achiziţionat firma Comaico în urmă cu patru ani de la SIF Muntenia, la un preţ de 62 milioane de lei (echivalentul a 17,6 milioane de euro la acea dată).
Comaico avea în administrare, în 2006, terenuri cu o suprafaţă de aproximativ 120 de hectare, majoritatea ocupate de sere nefuncţionale.