Aceste rechiziţii au cauzat numeroase conflicte între populaţiile rurale şi oficialii locali, precum a fost cazul satului Wukan /provincia Guangdong/, unde locuitorii s-au revoltat împotriva acaparării de terenuri în urma decesului unuia dintre reprezentanţii acestora, aflat în detenţie.
Mai mult de un ţăran din opt (12,7%) nu a primit nicio compensaţie, iar aproape unul din zece (9,8%) nu a primit banii promişi de guvern, potrivit anchetei realizate în 17 provincii şi regiuni de Universitatea Renmin din Beijing şi publicat în cotidianul economic chinez 21st Century Business Herald.
Rechiziţiile de terenuri, care au proliferat în ultimii ani, potrivit cotidianului economic, servesc în mare parte la finanţarea municipalităţilor şi provoacă numeroase conflicte, fapt recunoscut sâmbătă la Canton de premierul Wen Jiabao.
‘Care sunt problemele frecvente în ziua de azi? Acestea sunt rechiziţiile abuzive de terenuri, denunţate de ţărani, care provoacă incidente în masă. La originea acestor probleme este faptul că pământul este proprietarea ţăranilor, însă acest drept nu este garantat în mod suficient’, a declarat premierul chinez într-o vizită într-un sat aproape de Canton.
În timpul vizitei sale în provincia Guangdong, premierul chinez a făcut referire la Deng Xiaoping, care a relansat cu 20 de ani în urmă reformele economice în China în timpul unui turneu în aceeaşi provincie, îngheţate temporar din cauza reprimării mişcării pro-democraţie din piaţa Tiananmen în iunie 1989.
SURSA: Agerpres