Majoritatea bucureştenilor care doresc să-şi achiziţioneze o locuinţă preferă un apartament într-un bloc vechi, decât într-unul nou, alocă un buget de până 60.000 euro şi intenţionează să-l achite prin credit de tip imobiliar/ipotecar, potrivit unui studiu realizat de Daedalus Millward Brown, la solicitarea Proiecte.biz.
Rezultatele studiului arată că aproximativ trei sferturi – 72,5% – dintre respondenţi sunt în căutarea unui apartament, 29,4% vor să cumpere o casă sau vilă, iar 2,7% doresc un teren.
Cele mai căutate sunt locuinţele cu două camere, către care se îndreaptă 47,9% dintre cei care îşi doresc un apartament, respectiv de trei camere – 29,4%, urmate la mare distanţă de garsoniere – 17,1% şi apartamentele cu patru sau mai multe camere – 5,6%.
Majoritatea persoanelor care intenţionează să cumpere un apartament, respectiv 61,7%, preferă unul într-un bloc vechi mai degrabă decât unul într-un bloc nou construit. În plus, între un apartament amplasat într-o clădire veche în interiorul oraşului şi unul dintr-un imobil nou în afara oraşului 76,2% optează pentru prima variantă.
Tipul de proprietate căutată
Sunt vizate apartamentele cu preţuri în jur de 60.000 euro
Cei mai mulţi respondenţi sunt dispuşi să renunţe la numărul de camere pentru o zonă mai bună şi un confort sporit, astfel că între un apartament cu două camere confort II, dintr-o zonă mai proastă, şi o garsonieră confort I într-o zonă mai bună, 75,2% preferă garsoniera. În schimb, puşi în situaţia de a opta între un apartament cu două camere mai mari şi unul cu trei camere mai mici la acelaşi pret, persoanele tind să favorizeze apartamentul care corespunde mai bine nevoilor lor privitoare la numărul de camere.
În ceea ce priveşte bugetul alocat pentru achiziţia unei locuinţe, peste 50% dintre respondenţi şi-au propus să se încadreze în 60.000 de euro, 22,9% între 60.000 – 80.000 euro, iar 25% au prevăzut un buget mai mare.
Bugetul mediu alocat pentru un apartament este de 59.350 euro, în timp ce bugetul mediu alocat pentru achiziţia unei case este de 94.075 euro.
Creditul ipotecar câştigă în detrimentul „Prima Casă“
Din punctul de vedere al modalităţii de plată, 55,6% dintre respondenţi intenţionează să achite locuinţa printr-o formă de credit, aproximativ 40% cash, iar restul – circa 5% – printr-o altă modalitate. Dintre cei care s-au gândit la credit pentru plata locuinţei, aproape jumătate se orientează spre un credit de tip imobiliar sau ipotecar – 46,2% şi spre un credit de tip „Prima Casă“ – 39,5%. Ratele de la vânzător sau dezvoltator sunt o opţiune doar pentru 14,3% dintre respondenţii care vor să plătească prin credit.
„În general, cu cât bugetul alocat este mai mare, cu atât creşte şi proporţia celor care intenţionează să recurgă la plata cash. Acest fenomen poate fi explicat de faptul că locuinţele mai scumpe reprezintă de fapt un upgrade de la un număr mai mic la un număr mai mare de camere”, a declarat Andra Constantinescu, account manager Daedalus.
Bătrânii se întorc la locuinţe mai mici
Potrivit rezultatelor studiului, nevoile referitoare la spaţiu se corelează foarte bine cu etapa din ciclul de viaţă al respondenţilor.
Astfel, până la 35-44 de ani, pe măsură ce înaintează în vârstă, respondenţii se orientează din ce în ce mai mult spre un număr mai mare de camere sau spre o casă. După această perioadă, când copiii părăsesc locuinţa părinţilor, nevoia de spaţiu a acestora se restrânge şi ei se întorc la locuinţe mai mici.
Studiul a fost realizat pe un eşantion de 941 de persoane cu vârsta peste 18 ani, din Bucureşti, care vizitează site-urile din reţeaua deţinută de Agenţie.Net (imobiliare.net, anunturiimobiliare.ro, bizimobiliare.ro, 4imobiliare.ro, real.estate.com.ro, proiecte.biz, anunturiparticulari.ro). Studiul a fost realizat în perioada 15 septembrie-2 octombrie şi potrivit reprezentanţilor Proiecte.biz, în prezent, circa 70% dintre ofertele imobiliare din Bucureşti sunt postate pe site-urile specializate.
Se înmulţesc târgurile imobiliare
Toamna aceasta a adus un număr record de târguri imobiliare în Bucureşti, principala explicaţie fiind dată de disperarea dezvoltatorilor de a vinde ceva.
„Nu putem să ne ascundem sub masă, asta e situaţia în acest moment şi trebuie să mergem mai departe. Oamenii nu îşi mai asumă tranzacţii false, iar unii dezvoltatori care încă mai cred că pot vinde câte 40-50 de apartamente pe lună ar trebui să realizeze că aceste vremuri au trecut“, a declarat Nimrod Zvik, directorul de marketing al fondului norvegian de investiţii Romania Invest.
Studiul Daedalus a fost prezentat cu ocazia lansării celei de-a zecea ediţii a târgului imobiliar Condominium care va avea loc între 15-18 octombrie, la Sala Palatului din Bucureşti. La expoziţie vor fi prezentate 23 proiecte cu peste 5.000 de locuinţe. Preţurile sunt cuprinse între 660 euro/mp şi 1.500 euro/mp, la care dezvoltatorii aplică reduceri pornind de la 10%, oferind de asemenea şi o serie de beneficii şi facilităţi.