În primele 7 luni ale acestui an numărul autorizaţiilor de construire pentru clădiri rezidenţiale a crescut cu aproape 8 procente şi s-a ajuns la un total de aproape 25.000 de autorizaţii, scrie Digi24.
Dacă ne raportăm doar la luna iulie, vedem că din cele aproape 4.500 de autorizaţii eliberate, 60% au fost pentru zona rurală. Iar tendinţa se menţine de câteva luni, semn că sunt români cu un buget cuprins între 85 şi 100.000 de euro care nu mai cumpără apartamente, ci se orientează spre periferie.
Cele mai multe autorizaţii eliberate în luna iulie au fost în regiunea Bucureşti-Ilfov, unde vedem un plus de aproape 300 de autorizaţii. Sunt şi regiuni, însă, unde au fost înregistrate scăderi. Vorbim aici despre regiunea de Sud-Est, unde numărul autorizaţiilor a scăzut faţă de iunie.
Pentru că în Bucureşti, de exemplu, preţurile terenurilor sunt foarte mari, cei care doresc să își construiască o casă, se orientează către localitățile din județul Ilfov. Prețul pe metru pătrat diferă în funcție de localizare și proximitatea față de mijloacele de transport în comun. În nordul Capitalei, în Otopeni, un lot de teren de 400 de mp ajunge la 40.000 de euro. Peste 20.000 de euro plătesc cei care vor teren în Chitila, iar cele mai ieftine loturi sunt în comuna Berceni: 10.000 de euro.
Mutarea la periferia oraşului, la casă, include, însă, şi alte costuri. Racordarea la reţeaua de electricitate ajunge şi la 4.000 de lei, iar dacă în zonă nu există reţea de apă şi canalizare, proprietarii trebuie să plătească chiar şi 15.000 de lei pentru aceste utilităţi.