Pentru majoritatea produselor alimentare, cele mai mici preturi sunt practicate in judetele cuprinse in zonele traditionale de cultura. Astfel, cartoful se vinde cel mai ieftin in Brasov si Covasna, de unde poate fi cumparat cu numai 4.000 lei/kg, in timp ce pe pietele din Constanta si Teleorman costa 10.000 si, respectiv, 9.000 lei/kg. Dupa ce in ultimele luni bucurestenii au cumparat cartofii cu 10.000 lei/kg, preturile au scazut la o medie de 7.500 de lei, asteptandu-se o ieftinire continua pentru perioada urmatoare care coincide cu recoltarea. Varza, care se vinde in cantitati impresionante in aceasta perioada, are cel mai mic pret in Buzau, 3.500 lei/kg, si Ialomita, 4.000 lei/kg. La polul opus se afla pietele din Salaj, unde costa 9.000 lei/kg, si Hunedoara, cu un pret mediu de 10.500 lei/kg. Potrivit Ministerului Agriculturii, pretul trebuie sa mai scada, fiind determinat si de conditiile meteorologice. „In urma cu doi ani, pretul verzei a crescut in 24 de ore de la 1.500 lei la 5.500 lei/kg, pentru ca, peste noapte, a fost bruma”, spune Florin Pleava din Ministerul Agriculturii.
In ultima perioada, pretul rosiilor a crescut vertiginos, o data ce li s-a terminat sezonul. Totusi, preturile au ramas rezonabile in judete precum Braila, 8.000 lei/kg, Buzau, 9.000 lei/kg. In schimb, in Maramures si Caras Severin, aceleasi rosii costa aproape dublu. Pe ultima suta de metri se afla sezonul vinetelor. Pretul mediu la care se mai vand este cuprins intre 8.000 si 10.000 lei/kg. Cel mai bun pret este cel practicat in Buzau, unde vinetele costa numai 5.500 lei/kg, in timp ce in Caras Severin pretul sare de 13.000 lei. Pretul fructelor este determinat, in principal, de potentialul pomicol al zonei. Astfel, cele mai mici preturi medii sunt in Arges, 7.000 lei/kg, Vaslui, 7.000 lei/kg si Buzau, 7.500 lei/kg. In celelalte judete preturile medii sunt ridicate, in principal, de produsele din import, mai scumpe. Este si cazul Capitalei, unde merele autohtone au preturi cuprinse intre 8.000 lei si 15.000 lei.
„In peste 70 la suta din teritoriu preturile sunt apropiate, cu mici variatii, ceea ce denota o piata echilibrata, principiul cererii si al ofertei functionand foarte bine. Un caz aparte este reprezentat de Bucuresti, unde actiunile in forta ale primariilor au eliminat mare parte din intermediari care ridicau artificial preturile”, spune Florin Pleava. Pretul rezonabil al legumelor in Bucuresti este determinat si de concurenta. „Foarte multe persoane care si-au pierdut locul de munca in ultimii ani s-au orientat catre agricultura. Cum marea lor majoritate graviteaza in jurul Capitalei, aici a crescut oferta, cu implicatii directe asupra pretului”, considera Florin Pleava
Pentru cine nu si-a facut aprovizionarea se recomanda sa nu mai astepte, intrucat numai pentru cateva legume sunt posibile ieftiniri; pentru marea majoritate pretul va creste constant. Comerciantii se astepta ca in locul legumelor si fructelor proaspete romanesti in numai o luna si jumatate piata sa fie invadata de importuri.
Bucurestenii isi fac piata la preturi de provincie
23 octombrie 2002, 12:00
Ultima modificare în 23 octombrie 2002, 15:00
Pentru majoritatea produselor alimentare, cele mai mici preturi sunt practicate in judetele cuprinse in zonele traditionale de cultura. Astfel, cartoful se vinde cel mai ieftin in Brasov si Covasna, de unde poate fi cumparat cu numai 4.000 lei/kg, in timp ce pe pietele din Constanta si Teleorman costa 10.000 si, respectiv, 9.000 lei/kg. Dupa ce in ultimele luni bucurestenii au cumparat cartofii cu 10.000 lei/kg, preturile au scazut la o medie de 7.500 de lei, asteptandu-se o ieftinire continua p
Etichete: arhiva,
leu
Publicat in categoriile: Arhiva
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Publicat in categoriile: Arhiva
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Pentru comentarii sau drept la replică, ne puteți contacta pe pagina noastră de Facebook