Primarul general al Bucureștiului, Nicușor Dan, a stârnit controverse după ce și-a anunțat intenția de a candida la Președinția României. Mulți dintre susținătorii săi inițiali și-au exprimat nemulțumirea, acuzându-l că ar renunța la proiectele importante începute în Capitală.

Într-o intervenție televizată, edilul a explicat raționamentul deciziei sale, susținând că, într-un context politic marcat de neîncredere în clasa politică, România are nevoie de o schimbare majoră la nivelul conducerii naționale.

Nicușor Dan: „Trebuie să ne uităm la problemă, nu la persoană”

Primarul general al Bucureștiului, Nicușor Dan, a oferit clarificări privind decizia sa de a intra în cursa pentru funcția de președinte al României.

Într-o intervenție televizată, acesta a răspuns celor care îl critică pentru că și-ar abandona proiectele începute în Capitală.

„Nu trebuie să ne uităm la persoană, trebuie să ne uităm la problemă”, a declarat Nicușor Dan, joi seară, în cadrul unei emisiuni difuzate la Antena 3.

El a subliniat că, în actualul context politic, este esențial ca România să fie condusă de un președinte care să inspire încredere.

Călin Georgescu
Călin Georgescu (SURSA FOTO: Facebook, Călin Georgescu)

„Eu cred că, într-o Românie cu un preşedinte cum e Călin Georgescu, nu mai contează cine e primarul Bucureştiului. (…)

Cred că în acest moment al României, în care există o neîncredere în clasa politică şi în actul administrativ care se poate transforma într-o neîncredere în democraţia însăşi”, a punctat acesta.

Candidați anti-sistem și nevoia de schimbare

Nicuşor Dan a făcut referire și la conceptul de „candidat anti-sistem”, subliniind că un astfel de statut trebuie demonstrat prin acțiuni concrete.

„Anti-sistem se mai și dovedește, mai și protestezi, te mai bagă în dubă, mai dai statul în judecată”, a explicat primarul Capitalei, făcând aluzie la experiențele sale din trecut.

Edilul a atras atenția asupra neîncrederii crescânde a cetățenilor în clasa politică, dar și asupra riscurilor pe care această neîncredere le poate aduce democrației.

„Cred că opţiunile pentru Preşedinţia României sunt relativ restrânse şi de aceea eu am făcut această propunere (candidatura sa – n.r.)”, a adăugat Nicușor Dan.

Cine va continua proiectele începute în Capitală

Un alt subiect abordat în cadrul emisiunii a fost cel legat de proiectele inițiate de Nicușor Dan la Primăria Capitalei, cum ar fi combaterea mafiei imobiliare și extinderea spațiilor verzi.

Primarul a precizat că, dacă va fi ales președinte, primarul Bucureștiului va avea mai multe resurse pentru a face față provocărilor legate de dezvoltarea urbană.

„Cu mine preşedinte, primarul Bucureştiului nu o să mai aibă problema cu rechinii imobiliari, pentru că este un complex de factori şi instituţii care a favorizat acest fenomen. Primarul Bucureştiului este destul de mic în această…”, a explicat el.

Instituții-cheie implicate în situația Capitalei

Nicuşor Dan a evidențiat rolul mai multor instituții în perpetuarea problemelor din București, cum ar fi Agenția pentru Protecția Mediului, Inspectoratul de Stat în Construcții, Prefectura sau Parchetul.

Potrivit edilului, aceste structuri au favorizat, prin inacțiune, fenomenul mafiei imobiliare din Capitală.