Bucurestenii vor avea un „China Town” in parcul Titan

Doritorii de senzatii exotice si chinezii din Romania vor avea, in curand, prilejul sa se bucure de peisaje asiatice, fara a calatori prea mult si fara a plati nici un ban pe promenada. Daca Primaria va bate palma, transformarea acestui vis in realitate va costa firma contractanta aproximativ 50 milioane de dolari.Compania chinezeasca Yin’s International Trading Grup SRL doreste sa se asocieze cu Primaria Capitalei pentru a aduce, in cartierul bucurestean Titan, un colt din insorita China, cu p

Doritorii de senzatii exotice si chinezii din Romania vor avea, in curand, prilejul sa se bucure de peisaje asiatice, fara a calatori prea mult si fara a plati nici un ban pe promenada. Daca Primaria va bate palma, transformarea acestui vis in realitate va costa firma contractanta aproximativ 50 milioane de dolari.
Compania chinezeasca Yin’s International Trading Grup SRL doreste sa se asocieze cu Primaria Capitalei pentru a aduce, in cartierul bucurestean Titan, un colt din insorita China, cu pagode, pavilioane si restaurante chinezesti. Yin Xiao Ping, presedintele Asociatiei Oamenilor de Afaceri Chinezi, apreciaza ca odata pus in practica proiectul, complexul realizat va fi unicul de acest gen din Europa.
In lacul Titan vor inota
pesti exotici
In cel mult sase ani de la demararea lucrarilor, vizitatorii vor putea admira pestisorii exotici aclimatizati aici, crabi si multe alte specii de animale aduse de peste mari si tari. Decorul va fi asigurat de plante exotice. Vor fi ridicate rapid constructii noi, copii la indigo ale traditionalelor pavilioane, pagode si fantani arteziene, ce poarta amprenta vechii arhitecturi chinezesti. Vor fi deschise ceainarii si restaurante cu mancaruri specifice, recunoscute pentru diversitate si exotism. Cele doua insule, cu toate cele patru poduri ale lor, vor fi reamenajate dupa modelul gradinilor chinezesti, iar din mici magazine de desfacere, negustorii cu ochi oblici te vor imbia cu frumoase chimonouri pentru doamne si betisoare parfumate pentru toti. Intrarea va fi gratuita, privitul si plimbatul fiind astfel la indemana oricui, urmand ca investitorii sa-si recupereze banii doar din comertul desfasurat in acest spatiu. Reprezentantul firmei straine este prudent si ofera putine detalii despre montajul financiar care va traspune in realitate acest proiect. Afirma ca, la aceasta data, asteapta un semnal din partea Primariei Capitalei. „Daca aceasta va intra in afacere, lucrarile vor incepe in acest an si vor fi finalizate in maximum sase ani. Rezultatul va fi, dupa parerea noastra, unic in lume, acest nou parc chinezesc care se va construi fiind unul dintre cele mai mari si mai frumoase vazute vreodata”, afirma Yin Xiao Ping, presedintele companiei Yin International Trading Group.
Surse din interiorul Primariei afirma ca echilibrul ecologic al zonei nu va fi afectat, constructiile urmand a fi desfasurate doar pe 10% din suprafata totala a parcului. Municipalitatea bucuresteana este incantata ca in acest mod le vor fi luate cateva griji de pe cap. Chinezii se obliga sa refaca sistemul de iluminat al zonei respective, sa o infrumuseteze si sa o transforme, in final, intr-un punct de atractie turistica, asemeni tuturor cartierelor chinezesti din marile capitale ale lumii, al caror succes este garantat. In afara de potentialii turisti straini se mizeaza si pe curiozitatea si apetitul pentru senzatii exotice dovedite de romani in ultimii ani. Numeroasele restaurante cu specific chinezesc deschise dupa 1998 in Bucuresti si in marile orase din tara au in permanenta clienti, fapt ce ne arata ca si in Romania aceste mancaruri sunt foarte apreciate. Preturile preparatelor speciale din muguri si fructe de mare sunt comparabile cu cele de la un fast food cu pretentii sau un restaurant obisnuit, avand in plus exotismul unei atmosfere intime, cu „tema”. Se ofera, la comanda si produse „mai europene”, fripturi de vita sau de porc. Succesul unor astfel de afaceri, la fel ca al mai noilor magazine cu produse alimentare chinezesti, i-a incurajat pe chinezi.
Chinezii o duc bine
in Romania
Ye Feng, vicepresedinte al Uniunii Chinezilor din Romania (UCR) si prosper om de afaceri, este aici din 1994 si vrea sa ramana in continuare. Si-a adus familia, formata din sotie si doi copii, si considera ca un parc de distractii cu specific asiatic nu numai ca este o afacere buna, dar este si benefic pentru comunitatea chinezeasca. Propriu-zis, la aceasta data, chinezii veniti la noi in tara cu intreaga familie nu prea au unde isi petrece timpul liber. Cand se va construi parcul, va fi cu totul altfel. La fel ca Ye Feng, sunt foarte multi chinezi: au venit cu familiile si incearca sa aduca de-acasa noianul de traditii si culoarea vietii de zi cu zi. Exista deja si familii mixte. Liana Miao, de nationalitate romana si casatorita cu un chinez, proprietara a unui cochet restaurant chinezesc considera ca, in ciuda diferentelor de mentalitate si cultura, viitorul lor este roz. Doamna Miao a fost in provincia Sichuan, de unde este originar sotul sau; a uimit-o orasul lui natal, dar nu ar parasi tara pentru a se muta acolo. Un colt al acelei lumi adus aproape ar fi insa solutia ideala.
In Romania, potrivit datelor detinute de UCR, se afla peste 15.000 de chinezi, 70% din acestia fiind din sud, din provincia Sichuan. Aceasta este recunoscuta pentru preparatele culinare picante si extrem de savuroase, precum si pentru simtul mercantil. Poate tocmai de aceea cei mai multi chinezi din Bucuresti se ocupa cu comertul (angrourile Europa si Niro sunt aproape sub monopol) ori au agentii de turism, unde impartasesc din experienta lor de oameni invatati cu drumul (Ye Feng, de exemplu, are cetatenie spaniola, sotia sa fiind nascuta si crescuta in aceasta tara; unul dintre copii este nascut in Spania, iar celalalt in Romania; tara cea mai iubita de intreaga familie ramane insa China). Dintre produsele lor de consum oferite spre vanzare, in afara de cele alimentare, mai cautate sunt cele de incaltaminte. „Adidasii” chinezesti sunt cei mai cumparati de romani, chiar daca, asa cum recunoaste un negustor chinez, nu mai au calitatea de altadata. De altfel, toti oamenii de afaceri chinezi sunt convinsi ca piata romaneasca va absorbi in continuare foarte multe lucruri provenite din China. Ei cred ca afacerile lor vor fi intotdeauna in floare in Romania, cu toate ca vor mai exista si perioade de recul.