În urma controalelor realizate de către Garda de Mediu, în colaborare cu Poliţia Română, Jandarmeria şi autorităţile publice locale, au fost descoperite, în luna februarie, zeci de mii de tone de deşeuri depozitate ilegal în Bucureşti.
Peste 200 de locaţii unde se arunca gunoi, amenzi de sute de mii de lei şi vehicule consfiscate
Anunţul a fost făcut miercuri de către ministrul Mediului, Tanczos Barna, care spune că au fost date şi amenzi care au depăşit 320.000 de lei. În cursul lunii februarie, au fost identificate 212 de astfel de depozitări ilegale de deşeuri.
“În ianuarie, când am început mandatul, primul lucru a fost să iau legătura cu Primăria Generală, cu cele 6 primării de sector și să punem la punct un plan comun de acțiune. Am beneficiat de un sprijin real și efectiv din partea lor.
Am făcut echipe mixte de control și pe 1 februarie au început aceste controale în toate cele 6 sectoare, tocmai pentru a identifica depozitarea ilegală, locațiile, pentru a identifica sursele de poluare, în cazul poluării aerului, și azi am făcut acest bilanț, peste 30 de zile, și am arătat că am găsit peste 212 locații unde se depozitează ilegal deșeuri.
Am aplicat peste 320.000 de lei amendă, am confiscat 7 mijloace de transport împreună cu Poliția Locală și Rutieră. Am avut o lună eficientă și sunt convins că vom putea continua în același ritm”, a declarat Tanczos Barna pentru Digi24.
Mesaj către locuitorii Capitalei
Oficialul guvernamental dă asigurări că aceste controale vor continua şi în perioada următoare, însă vine şi cu un mesaj adresat bucureştenilor, în speranţa că această practică ar putea dispărea în timp.
“Nu putem controla noi cât pot arunca cetățenii, nu putem ecologiza noi cât pot arunca cetățenii, e o responsabilitate și a cetățenilor care au aruncat în aceste locații. Dincolo de activitatea de control, avem nevoie de un comportament civic responsabil și care vine în ajutorul autorităților locale”, a declarat ministrul Mediului.
“Ceea ce s-a făcut aici în București e incredibil”
Tanczos Barna nu consideră că firmele de salubrizare sunt vinovate pentru aceste cantităţi uriaşe de gunoi găsite aruncate pe câmp. El spune că majoritatea trebuie să provină de la societăţi comerciale, respectiv de la cetăţeni.
“Nu cred că firmele de salubrizare ar putea să arunce aceste cantități. Nu exclud, dar cu siguranță, grosul provinde de la societăți comerciale, respectiv de la cetățeni. Am avut controale și pe platformele deținute de primării, am văzut la Primăria Sectorului 5 cât de repede a fost ecologizată o suprafață extrem de mare.
Nu facem diferența, mergem peste tot și încercăm să arătăm că e nelegal, inuman și imoral. Ceea ce s-a făcut aici în București e incredibil. Împreună cu Primăria Generală și cele de sector vom putea să schimbăm fața Bucureștiului”, a mai declarat, miercuri, ministrului Mediului.
Sursă foto: INQUAM Photos, George Călin