Festivalul cafelei are loc între 21 și 23 martie, la Hala Laminor Bucharest

Ediția 2025 va reuni sute de specialiști în cafea, din România și din străinătate (Italia, Grecia, Danemarca), dar și amatori pasionați de cafea și produse conexe. La festivalul desfășurat pe o suprafață de circa 5000 mp, vor expune peste 200 de producători, procesatori, distribuitori și importatori naționali și internaționali de cafea, business-uri ce activează în domeniul HoReCa: cafenele, prăjitorii artizanale, coffee-shop-uri ToGo etc.

Bucharest Coffee Festival
SURSA FOTO: Media Events&Entertainment

Evenimentul este organizat de Barista School, First Coffee și SCA – Romania Chapter (Specialty Coffee Association), iar prima sa ediție a avut loc în 2011. Potrivit istoricului, este considerat primul festival din domeniu, desfășurat în Europa Centrală și de Est și al 2-lea din întreaga Europă, după cel de la Londra.

Acesta are drept scop promovarea cafelei de specialitate, astfel că sunt aduse în atenția publicului principalele tipuri de cafea în funcție de varietatea plantei cultivate (arabica), marii jucători ai industriei, prăjitoriile, cafenelele și micii antreprenori. Prin intermediul concursurilor naționale de Barista, Bucharest Coffee Festival a poupularizat cafeaua de specialitate în România, profesia de Barista, și a crescut practic domeniul cafelei, devenind astfel cea mai mare platformă de promovare a industriei.

La ediția 2025 vor fi prezenți și importatori și distribuitori de produse conexe: accesorii pentru prepararea cafelei, îndulcitori, dulciuri, aparate de cafea profesionale etc.

Bucharest Coffe Festival reunește nu numai profesioniști din domeniu, ci și pe amatorii supranumiți home baristas, datorită pasiunii lor pentru diversele modalități de preparare a cafelei.

Bucharest Coffee Festival
SURSA FOTO: Media Events&Entertainment
Bucharest Coffee Festival 2
SURSA FOTO: Media Events&Entertainment
Bucharest Coffee Festival 3
SURSA FOTO: Media Events&Entertainment

Peste 500 de tipuri de cafea vor fi degustate

Cei prezenți la Bucharest Coffe Festival vor putea degusta și achiziționa produse pe bază de cafea ce presupun modalități diferite de preparare: espresso, cafea la filtru, V60 sau cafea la ibric proaspăt prăjită.

Atât profesioniștii din industria cafelei, cât și amatorii pasionați de acest domeniu vor avea acces la aparate, instrumente de preparare și servirea a cafelei și cele mai noi gadget-uri.

În cele trei zile ale festivalului vor avea loc demonstrații de preparare, de mixologie (combinații de cafea cu băuturi alcoolice, în cocktail-uri) și de latte art.

Cei interesați de industria cafelei pot identifica pe parcursul festivalului diferiți parteneri și oportunități de începere și dezvoltare a unor afaceri în domeniu, într-un lounge special amenajat, unde vor fi prezenți membrii asociației internaționale de cafea (SCA- Specialty Coffee Association). Tot în SCA Lounge vor avea loc și o serie de workshop-uri dedicate producerii, distribuirii și preparării cafelei.

Bucharest Coffee Festival 4
SURSA FOTO: Media Events&Entertainment

Conferință cu participare braziliană

De asemenea, vineri, de la 16:00,  va avea loc conferința ‘’Provocări și oportunități în producția de cafea de specialitate din Brazilia’’. Aceasta va fi susținută de Edgard Bressani (Brazilia), absolvent de drept, afaceri, marketing și jurnalism,  dar un adevărat „ambasador” al cafelei de specialitate braziliană. Bressani este fondatorul și CEO-ul unei companii exportatoare, cu o linie diversă de cafele verzi și vânzări în peste 30 de țări.

De asemenea, este membru al consiliului de administrație și a fost președintele al unei asociații de cafea de specialitate, dar și  ambasador al cafelei Robusta Amazonico. Mai mult de 180 de zile pe an, Bressani călătorește în străinătate, pentru a face prezentări în calitate de speaker la evenimente unde promovează fermele de cafea, organizează sesiuni de cupping pentru clienți și potențiali clienți, la evenimente în

Europa, Asia, Orientul Mijlociu și  SUA. Edgard Bressani este autorul cărții „The Barista Guide” (Ghidul barista, ediția a VI-a).

Patru competiții naționale dedicate barista

Bucharest Coffee Festival gâzduiește ca la fiecare ediție competiții ale profesioniștilor în cafea. La ele participă specialiști din toată țară, de la cele mai importante companii de cafea de specialitate și cafenele.

Competițiile ediției 2025 sunt:

  • Campionatul Național de Latte Art
  • Coffee in Good Spirits (CIGS) – finala națională
  • Campionatul Național de Barista

Acestea sunt organizate de Barista School și First Coffee în parteneriat cu  SCA – Romania Chapter (Specialty Coffee Association), cea mai importantă și cunoscută asociație de cafea worldwide.

Câștigătorul fiecărei competiții va reprezenta România la Campionatele Mondiale care au loc la Geneva, între 26 și 28 iunie 2025, și la Milano, între 17 și 21 octombrie 2025.

Aceste competiții sunt supervizate de un juriu format din profesioniști în cafea din România, Grecia, Turcia și Franța.

Președintele juriului (World Coffee Events Representative) este Michael McCauley, fondator SCA Franța, brand ambassador worldwide & trainer Cafés Richard.

Din Grecia vor fi prezenți Stavros Lamprinidis (Grecia), Barista & Bartending Consultant & Trainer, campion mondial la categoria cezve (ibric) și Michalis Dimitrakopoulos, campion mondial la categoria Coffee In Good Spirits.

Din Turcia vine Serif Basaran (Turcia), un prieten al festivalului, el participând în calitate de concurent la prima competiție oficială ce a avut loc în România, în 2010, pentru ca ulterior să frecventeze festivalul anual.

Latte Art

Campionatul Național de Latte Art subliniază expresia artistică și provoacă specialiștii barista în a-și demonstra calitățile creative.

Descrierea competiției: Pentru runda preliminară a campionatului, specialiștii barista produc un singur model de latte creativ la Art Bar, apoi trec la stadiul WLAC (World Latte Art Championship), pentru a crea două latte identice și două latte de designer identice. Scorurile de la Art Bar și de la runda preliminară sunt combinate iar primii 12 concurenți se califică în runda semifinală. Pe parcursul acesteia, concurenții fac două seturi potrivite de modele diferite de latte gratuit și un set potrivit de macchiato gratuit.

Primii șase concurenți din semifinale se califică în runda finală, în care concurenții fac două seturi diferite de modele de latte pentru turnare și un set de latte de designer. Concurentul cu cel mai mare punctaj în runda finală este declarat campion mondial la Latte Art.

Specialiștii barista sunt evaluați pe baza atributelor vizuale, a creativității, a modelelor identice în perechi, a contrastului în modele și a performanței generale.

În România, la Hala Laminor va avea loc etapa de ART Bar, iar câștigătorul va reprezenta România la WLAC 2025, ce are loc la Geneva între 26 și 28 iunie 2025.

Latte Art (2)
SURSA FOTO: Media Events&Entertainment
Latte Art (3)
SURSA FOTO: Media Events&Entertainment
Latte Art (4)
SURSA FOTO: Media Events&Entertainment

Coffee In Good Spirits

Campionatul Național de cafea și alcool promovează rețete inovatoare de băuturi într-un format de competiție. Aceasta evidențiază abilitățile de mixologie ale barista/barmanului, într-un cadru în care cafeaua și alcoolul merg perfect împreună, pornind de la cafea tradițională irlandeză (whisky plus cafea) până la combinații unice de cocktailuri.

Prima rundă se numește Spirit Bar. În cadrul ei se jurizează: abilitatea competitorului de a combina alcoolul, cafeaua și ingredientele într-un mod original, profesionalismul, ospitalitatea, modul de lucru, design-ul, conceptul băuturii și combinația tuturor ingredientelor care duc la un produs final inedit.

În timpul rundei preliminare, concurenții produc patru băuturi: două identice de cafea caldă și băuturi de designer pe bază de alcool și două identice de cafea rece și băuturi de designer pe bază de alcool. Șase concurenți, aceia cu cele mai mari scoruri în runda preliminară, vor concura în runda finală.

În această etapă concurenților li se cere să producă două cafele irlandeze și două băuturi de designer, pe bază de cafea și alcool. Concurentul din runda finală CIGS (Coffee in Good Spirits) cu cel mai mare punctaj va fi desemnat campion național și va reprezenta România la Campionatul Mondial CIGS (WCIGS – Word Coffee In Good Spirits Championship) ce va avea loc la Geneva între 26 și 28 iunie 2025.

Tot la Hala Laminor, pe parcursul Bucharest Coffee Festival va avea loc și Campionatul Național de Barista. Finalistul va reprezenta România la competiția mondială, World Barista Championship, ce va avea loc la Milano între 17 și 21 octombrie 2025.

De asemenea, Campionatul Național de Ibric își va desemna și el câștigătorii pe 23 martie, la Hala Laminor, iar finalistul de pe locul 1 va fi prezent la competiția mondială, Ibrik Championship (Geneva, 26-28 iunie 2025).

Zona băuturilor spirtoase

Una dintre noutățile celei de-a XI-a ediții este și zona Spirits Village, un spațiu expozițional dedicat băuturilor alcoolice spirtoase, unde vizitatorii vor putea degusta și achiziționa cele mai atractive  produse, prezentate de către producătorii și distribuitorii acestora.

În premieră pentru România, la festival va fi amenajat un bar dedicat celebrei băuturi Espresso Martini.

Irish Coffee
SURSA FOTO: Media Events&Entertainment

O cafea bună se îmbină perfect cu o mâncare delicioasă

Bucharest Coffee Festival 2025 cuprinde  o zonă de street-food extinsă, unde restaurante ambulante vor comercializa mâncare de stradă, dar și băuturi alcoolice și non-alcoolice. Experiența de festival nu va fi lipsită de produse ca berea artizanală.

Amatorii de street-food se vor delecta cu burgeri de vită angus și slow cooked pork, alte sortimente de carne, pizza și mâncare taiwaneză și vietnameză. Vor fi și standuri cu înghețată artizanală, cozonac secuiesc (kurtos kalacs) și renumitul desert sicilian cannoli. Nu vor lipsi deliciile tradiționale turcești, libaneze și siriene.

Bucharest Coffee Festival 5
SURSA FOTO: Media Events&Entertainment

Spațiu dedicat creativității copiilor

În premieră la Bucharest Coffee Festival va fi amenajat un spațiu unde copiii pot să-ți manifeste aptitudinile artistice prin participarea la diverse ateliere de creație susținute de Creative Arts  Cei mici își pot exersa talentul prin desene cu boabe de cafea și slime cu aromă de cafea și punch needle (o tehnică de broderie). La Kids Area se vor face pentru cei de toate vârstele codite africane și tatuaje cu henna.

Program de vizitare Bucharest Coffee Festival 2025:

Locație: Hala Laminor – Bulevardul Basarabia 256

  • Vineri și sâmbătă, 21 și 22 martie: 09.00 – 19.00
  • Duminică, 23 martie: 09.00 – 18.00

Intrarea la festival se face pe baza de bilete și abonamente, care pot fi achiziționate de la intrare sau online, de pe:

More.ro – https://www.more.com/ro-ro/tickets/happenings/festival/bucharest-coffee-festival/

Site-ul festivalului – bucharestcoffeefestival.com

Prețul biletului este:

  • Vineri, 21 martie: 20 lei /persoană
  • Sâmbătă și duminică, 22 și 23 martie: 25 lei/ persoană

Prețul abonamentului pentru toate cele trei zile ale festivalului:

  • 50 lei / persoană.

Organizatorii evenimentului sunt Barista School, First Coffee și SCA – Romania Chapter (Specialty Coffee Association).

Site: bucharestcoffeefestival.com
Facebook: www.facebook.com/BucharestCoffeeFestival

Instagram: bucharestcoffeefestival

Tik Tok: bucharest.coffee.f