Neutralitate climatică în capitala României. Bucureștiul ar putea participa la un program iniţiat la nivelul Uniunii Europene. Totul va fi supus votului miercuri, 31 iulie.
Bucureștiul vizează neutralitate climatică printr-un nou proiect
Consiliul General al Municipiului București (CGMB) urmează să discute un proiect de hotărâre privind participarea capitalei la programul de neutralitate climatică creat de Ministerul Digitalizării. Proiectul va fi supus votului în ședința CGMB din 31 iulie.
Conform proiectului de act normativ, Bucureștiul va participa în cadrul Misiunii Oglindă a inițiativei UE „100 de orașe inteligente și neutre din punct de vedere climatic până în 2030” (M100).
În perioada iunie-septembrie, un proces competitiv va selecționa zece orașe din România pentru a se alătura programului, după un apel deschis de propuneri de proiecte derulate la nivel național.
Participarea la acest program oferă orașelor selectate oportunitatea de a genera schimbări pozitive și de durată, îmbunătățindu-și impactul asupra mediului și construindu-și comunități durabile și implicate.
Evaluarea orașelor va fi realizată de un juriu internațional format din experți în domenii precum arhitectură și urbanism, dezvoltare durabilă, mobilitate urbană, energie verde și soluții inteligente pentru dezvoltarea urbană.
Orașele acceptate în program vor putea accesa fonduri europene și vor pregăti „contracte climate city”, planuri axate pe angajamente oficiale, acțiuni și investiții, pentru a-și accelera tranziția către neutralitatea climatică până în 2035.
Echilibru între emisiile de CO2 și reducerea CO2 din atmosferă
Neutralitatea climatică are în vedere diminuarea emisiilor de gaze cu efect de seră, în mod special a emisiilor de dioxid de carbon (CO2).
Acumularea de gaze cu efect de seră în atmosferă duce la creșterea treptată a temperaturii medii globale și automat la topirea ghețarilor, creșterea nivelului oceanelor, precum și la fenomene extreme precum seceta ori deșertificarea.
Neutralitatea climatică mai este cunoscută și sub numele de „emisii nete zero”.
Sintagma de neutralitatea climatică se referă la atingerea unui echilibru între emisiile de dioxid de carbon și reducerea dioxidului de carbon din atmosferă prin absorbanți. Un absorbant de CO2 este orice sistem care absoarbe mai mult CO2 decât emite, se arată într-un articol explicativ de pe site-ul Parlamentului European. Cei mai importanți absorbanți sunt solul, pădurile și oceanele.
Cu alte cuvinte, o societate devine neutră din punct de vedere climatic în momentul în care cantitatea de dioxid de carbon emisă de activitățile umane este absorbită în totalitate de sistemele absorbante.
De aici vine și numele de „emisii nete zero”: nu înseamnă că activitățile umane nu vor mai emite deloc CO2, ci doar că vor emite suficient de puține încât gazele să poată fi absorbite și procesate de păduri, plante, oceane, mări, sol etc, astfel încât gazele nu se vor mai acumula în atmosfera Pământului, creând efectul de seră.