Bucureştiul a fost capitala care a înregistrat cele mai slabe performanţe ale hotelurilor din Europa Centrală şi de Est, în primul trimestru al anului, acest segment suferind presiuni majore încă din vara anului trecut, potrivit CB Richard Ellis Hotels.

Astfel, Capitala României a înregistrat cea mai mare scădere a nivelului de ocupare din regiune în trimestrul întâi, de 26,4% în comparaţie cu primele trei luni ale anului 2008.

Varşovia este cea de-a doua capitala Est Europeană care s-a confruntat cu o scădere accentuată a nivelului de ocupare (-21.6% în comparaţie cu aceeaşi perioadă a anului trecut).

În ambele cazuri, atat pentru Bucureşti cât şi pentru Varşovia, moneda locală a cunoscut o depreciere semnificativă faţă de dolarul american şi de euro.

Viena, cea mai mică scădere din regiune în ceea ce priveşte performanţele hoteliere

0-29743-tabel.jpgViena este cea mai puţin afectată Capitală din Europa Centrală şi de Est, nivelurile de ocupare a hotelurilor fiind în primul trimestru în scădere cu 12,6%. Un factor decisive în acest sens a fost scăderea numărului de călători ce sosesc pe aeroportul din Viena, respectiv cu un procent de 14,8% în primele trei luni ale lui 2009.

În Bratislava, Budapesta şi Praga, nivelul de ocupare în primul trimestru al anului a scăzut cu peste 20% în comparaţie cu aceeaşi perioadă din 2008 (Bratislava -25,8%, Budapesta -24,1% şi Praga -22,9%).

Cu toate acestea, o dată cu apropierea sezonului de vară va creşte şi numărul turiştilor. Astfel, potrivit CB Richard Ellis Hotels, performanţele lanţurilor hoteliere se vor îmbunătăţi având în vedere că beneficiază de puterea brandului, dar şi de sistemele de management.

SURSA: CB Richard Ellis Hotels