Bucurestiul este mai scump ca Budapesta

In Capitala, exista peste 40 de hoteluri, care insumeaza circa 10.000 de locuri de cazare. Si totusi, sustin reprezentantii agentiilor de turism, camerele ce ofera conditii la standardele internationale sunt destul de putine, mai ales cand se organizeaza o conferinta sau o manifestare cu participare nationala (cum sunt targurile patronate de Romexpo). Pe de alta parte, pentru oamenii de afaceri din provincie, o delegatie la Bucuresti reprezinta un adevarat cosmar din punct de vedere financiar, p

In Capitala, exista peste 40 de hoteluri, care insumeaza circa 10.000 de locuri de cazare. Si totusi, sustin reprezentantii agentiilor de turism, camerele ce ofera conditii la standardele internationale sunt destul de putine, mai ales cand se organizeaza o conferinta sau o manifestare cu participare nationala (cum sunt targurile patronate de Romexpo). Pe de alta parte, pentru oamenii de afaceri din provincie, o delegatie la Bucuresti reprezinta un adevarat cosmar din punct de vedere financiar, pentru ca hotelurile din Capitala se impart in doua: „Fie sunt hoteluri foarte scumpe, de patru sau cinci stele, care fac parte din lanturile internationale si unde o camera costa de trei-patru ori mai mult decat la un hotel de trei stele din provincie, fie sunt unitati de cazare clasificate la o stea sau doua, multe din ele oferind conditii improprii de cazare”, afirma Lucian Boronea, managerul agentiei de turism Gelsor Travel.
Nici situatia din tara nu este prea buna. Majoritatea oraselor din provincie au cate unul, maximum doua hoteluri importante, de obicei foste hoteluri „ale partidului”, astfel ca posibilitatea de a alege este foarte limitata. Multe dintre ele nu au computer si nici un site pe Internet, unde potentialii turisti sa poata vedea camerele, tarifele sau sa faca rezervari. De asemenea, multe nu confirma o rezervare pentru ca nu au fax sau pentru ca acesta nu functioneaza ori pur si simplu nu sunt interesate sa lucreze cu agentiile de turism, neacordand acestora nici un fel de discont. „Mai mult, exista hoteluri cu care noi am negociat un tarif, am semnat un contract, am trimis apoi un client, iar dupa aceea am primit o nota de plata la tariful de receptie, nu la cel negociat. Este adevarat ca in contract scrie cu litere foarte mici ca hotelul poate majora tarifele fara sa anunte agentia, dar nicaieri in lume nu se practica acest lucru. Practic, agentia nu castiga mai nimic”, explica dl Boronea.
Orasele cele mai solicitate – in care bucurestenii merg cel mai des in delegatie – sunt cele din Ardeal. „De aceea in zona au aparut si cele mai multe moteluri si vile particulare, care au maximum 40 de camere. O parte din ele nu sunt interesate sa colaboreze cu noi, pentru ca au deja clientii lor. Exista insa si oameni de afaceri care merg regulat in orasele respective si prefera aceste unitati de cazare, pentru ca personalul ii trateaza cu foarte mult respect, ii intampina cu: „Bine ati venit, dle X”, stie ce servesc la micul dejun, le pune in camera ziarele favorite”, relateaza Alex Petrescu, de la agentia J’Info Tour. Deocamdata, doar micile hoteluri private si lantul Continental se ridica la standardele europene. Lantul Continental include 11 hoteluri si peste 1.000 de locuri de cazare, iar anul trecut peste 200.000 de turisti au fost cazati in unitatile ce apartin societatii, cifra de afaceri la nivelul lantului fiind de 8,8 milioane USD. In luna iunie a.c. se va deschide Hotelul Ibis (fostul hotel Nord), care va avea 250 de camere si pentru care s-a semnat un contract de management pe zece ani cu lantul Accor. Hotelul de trei stele in care s-au investit 14 milioane de dolari se adreseaza grupelor mari de turisti aflati in tranzit in Bucuresti.
In viitorul apropiat, concurenta in Capitala se va inteti, avand in vedere ca se vor mai deschide cateva hoteluri. Unul din ele este fostul hotel Dorobanti, care va fi afiliat lantului Howard Jonhson. Cladirea se afla in proces de modernizare si renovare, iar deschiderea oficiala este prevazuta pentru inceputul anului 2002. De asemenea, compania de turism Atlantic Tour va investi circa 5 milioane USD in constructia unui hotel de trei stele, pe un teren situat in spatele hotelului Intercontinental. Atlantic Hotel va avea noua etaje, 100 de camere si va fi gata peste un an si jumatate.
Teoretic, concurenta ar trebui sa duca la reducerea tarifelor – ceea ce s-a intamplat si cand s-a inaugurat hotelul Marriott – astfel incat o noapte de cazare in Bucuresti sa coste mai putin decat in Budapesta. Caci, pentru cine nu stie, o camera la Hotelul Best Western Wien din Budapesta costa 53 USD, in timp ce la Best Western Parc din Capitala ea ajunge la 119 USD.     

Hotelurile din provincie au tarife rezonabile
Oras    Hotel    Camera dubla    Camera single
Bucuresti    Marriott Grand Hotel*****    185 USD    185 USD    
    Athenee Palace Hilton*****    345 USD    305 USD    
    Crowne Plaza****    260 USD    240 USD (fara MD)
    Best Western Parc***    119 USD    99 USD
    Hotel Sofitel****    283 USD    258 USD
    Continental****    200 USD    170 USD
    Intercontinental****    180 USD    180 USD
    Bucuresti***    75 USD    65 USD
    Ibis*** (Nord)    59 USD    59 USD
Brasov    Capitol***    1.040.000 lei    793.000 lei
    Aro Palace****    1.300.000 lei    980.000 lei
Cluj-Napoca    Continental***    65 USD    50 USD
    Transilvania***    2.230.000 lei    1.715.000 lei
Constanta    Palace***    800.000 lei    580.000 lei
    Intim***    40 USD    35 USD
Craiova    Jiul***    34 USD    25 USD
Iasi    Moldova***    880.000 lei    730.000 lei
Arad    Continental***    56 USD    40 USD
Sibiu    Continental***    62 USD    40 USD
Oradea    Continental***    97 USD    63 USD
Tg. Mures    Continental***    60 USD    48 USD
Timisoara    Continental***    750.000lei    500.000 lei
Nota: tarifele lantului Continental sunt fara TVA (cu exceptia Continental Timisoara, care nu face parte din lant). Toate tarifele includ mic dejun. Tarifele Hotelului Marriott sunt valabile pana la data de 1 iunie, dupa care o camera dubla va costa 225 USD.