Aceste proiecte, finanțate cu peste 362 de milioane de euro din Fondul pentru Modernizare, promit o reducere semnificativă a costurilor de producție și o îmbunătățire majoră a eficienței energetice, potrivit explicațiilor oferite de ministrul Energiei, Sebastian Burduja.
Sebastian Burduja spune că Bucureștiul face pași importanți
Cele trei CET-uri, responsabile pentru asigurarea agentului termic pentru Capitală, vor beneficia de o investiție totală de peste un miliard de euro, din care 362 de milioane de euro reprezintă fonduri nerambursabile obținute prin eforturile Ministerului Energiei. Contractele au fost semnate miercuri, iar lucrările ar putea începe anul viitor, în urma licitațiilor publice.
Aceste proiecte vor înlocui instalațiile învechite, din anii 1960-1970, cu tehnologii moderne de cogenerare de înaltă eficiență. Sebastian Burduja, ministrul Energiei, a subliniat importanța acestor investiții:
„O să vă dau câteva cifre. Consumul de gaz, principiul este simplu: se consumă gaz şi se produce energie electrică şi apă caldă, va scădea consumul de gaz cu 40%. Noi estimăm că, dacă azi în Bucureşti vorbim de un preţ la gigacalorie de peste 1.000 de lei, în 3-4 ani de zile, după finalizarea acestor proiecte, putem să discutăm despre un preţ 500 – 600 de lei.
Cu siguranţă asta va însemna şi un cost al întreţinerii mult mai mic pentru bucureşteni.
Nu este întâmplător că ne raportăm la ceea ce s-a întâmplat la Oradea în tot aceşti ani, unde gigacaloria costă circa 300 de lei, iar subvenţia pe care o plăteşte Primăria este aproape zero, deci banii aceia rămân pentru investiţii în comunitate, pentru dezvoltare şi pentru locuri de muncă. Acelaşi lucru ni-l dorim şi pentru bucureşteni: să aibă căldură şi apă caldă”, a spus Burduja.
Modernizarea CET-urilor va aduce beneficii
Modernizarea CET-urilor va aduce beneficii semnificative:
- Reducerea consumului de gaze naturale cu 40%, ceea ce va scădea presiunea asupra resurselor energetice și costurile pentru producerea energiei termice.
- Scăderea emisiilor de CO2, datorită noilor tehnologii care vor respecta standardele de top în domeniu.
- Economie pentru bucureșteni, prin reducerea prețului gigacaloriei, ceea ce va contribui la scăderea costurilor de întreținere.
- Stabilitate energetică, prin creșterea capacităților de cogenerare și echilibrarea Sistemului Energetic Național.
Ministrul Energiei a subliniat că modelul urmat este cel implementat cu succes la Oradea, unde gigacaloria costă aproximativ 300 de lei, iar subvențiile municipale sunt aproape inexistente, permițând direcționarea fondurilor economisite către alte investiții locale.
Proiecte esențiale pentru București
Cele trei centrale modernizate vor avea următoarele capacități de producție:
- CET București Sud: 275 MWe și 211 MWt.
- CET Progresu: 74,2 MWe și 72,8 MWt.
- CET Grozăvești: 34 MWe și 41 MWt.
Acestea vor asigura căldură și apă caldă pentru Capitală, contribuind, totodată, la echilibrarea Sistemului Energetic Național, prin generarea sigură de energie electrică.
Directorul general al ELCEN, Claudiu Creţu, a afirmat că aceste trei proiecte înseamnă energie termică pentru Bucureşti, mai ieftină, sigură şi accesibilă.
„Cu aceste sute de megawaţi nu vom mai sta în bătaia vântului ci vom avea capacităţi sigure şi producţie aici, mai ales în aceste vremuri tulburi. Vom avea flexibilitate. Acum 7 ani am venit aici, la ELCEN, şi ţin minte vocea angajaţilor care spuneau: faceţi ceva, nu mai putem; aceste fiare nu au cum să mai ţină mult. (…)
În acest moment, contractele s-au semnat, banii europeni sunt pe cale să vină. Mergem înainte, atragem cofinanţare. Vom lansa licitaţiile şi sperăm anul viitor să începem lucrul la aceste trei centrale noi, absolut necesare pentru Bucureşti”, a spus Creţu.