Bucureștiul este unul din cele 24 de orașe din toată lumea care vor primi granturi în cadrul programului IBM Smarter Cities Challenge. Prin acest program, IBM oferă tehnologie si servicii in valoare totală de 50 de milioane de dolari unui numar de 100 de orașe din toată lumea în următorii trei ani.
Valoarea aproximativă a fiecărui grant ce va fi acordat în cadrul programului este de 400.000 de dolari. În acest context, Bucurestiul va primi o misiune IBM Executive Service Corps (ESC), un program filantropic care utilizează experiența executivilor companiei pentru a rezolva problemele complexe cu care se confruntă un oraș precum Bucureștiul. Prima echipă, formată din patru experți selectați de corporație, va ajunge în București în perioada 6-28 mai 2011 pentru a elabora o strategie privind dezvoltarea unui oraș inteligent.
Printre orașele selectate îbn acest program se numără și Chengdu (China), Delhi (India), Eindhoven (Olanda), Glasgow (Marea Britanie), Helsinki (Finlanda) și Nisa (Franța).
„Am ales aceste orașe datorită angajamentului de a folosi datele pe care le putem colecta pentru a lua decizii mai bune și datorită dorinței de a cerceta și acționa folosind soluții inteligente în cadrul provocărilor importante”, a precizat Stanley S. Litow, Vicepresedinte IBM Corporate Citizenship & Corporate Affairs si Presedinte al Fundatiei IBM. „Aceste orașe doresc să implementeze programe care vor imbunătăți semnificativ calitatea vieții și vor elabora strategii ce vor putea fi folosite de alte orașe. Miza este foarte importantă, dar suntem entuziasmați de faptul că vom ajuta orașele să-și rezolve provocările cu care se confruntă”, a mai spus el.
Orașele care au dorit să primească granturi în cadrul programului Smarter Cities Challenge au descris domeniile pe care se concentrează aplicațiile lor. De exemplu, un oraș dorea ca IBM să studieze fezabilitatea introducerii cursurilor școlare pe dispozitive mobile. Un alt oraș și-a exprimat dorința de a studia modul în care pot fi utilizate instrumentele de analytics pentru a determina cele mai bune metode de a folosi spațiul în concordanță cu intenția de a dezvolta o comunitate planificată. Alte orașe au dorit să îmbunătățească sistemele publice de transport sau să stabilească o legătură de colaborare între educația în sistem privat și educația în sistem public.