Capitala este una din destinaţiile europene importante ale companiilor prestatoare de servicii externalizate, clasându-se pe locul 8 într-un top realizat conform raportului Tholons pe anul 2015, în timp ce România este pe locul 20 în topul realizat de firma americane de consultanţă strategică şi de management AT Kierney pentru anul 2014, în urcare cu 7 locuri faţă de 2013.
Peste 50% din tranzacţiile imobiliare din 2015 au fost realizate în România de companiile de servicii externalizate – IT, resurse umane sau alte servicii de business.
Volumul de business generat de serviciile de externalizare a crescut cu 40% în ultimii 4 ani, conform unui studiu remis miercuri de CBRE România. Specialiştii companiei de consultanţă imobiliară estimează că în viitor creşterea nu va încetini. Dacă avem în vedere centrele de servicii centralizate (shared service centres), creşterea este şi mai mare, numărul acestora practic s-a triplat în ultimii 4 ani.
Studiul CBRE arată, de asemenea, că aproape 67.000 de angajaţi lucrează în sectorul serviciilor externalizate, centre de servicii centralizate şi servicii externalizate de IT şi că anul 2016 va aduce încă 5.000 de locuri de muncă în aceste industrii. Pe lângă industria de software şi telecomunicaţii, companiile de servicii externalizate sunt cei mai mari angajatori de gulere albe din România. Cele mai multe companii de outsourcing (servicii externalizate), mai mult de un sfert, vin din Statele Unite, număr deloc surprinzător ţinând seama că mai mult de 90% din populaţia urbană vorbeşte engleza.
AGERPRES