Potrivit aerlive.ro, în toată Capitala s-au înregistrat valori peste cele admise de particule în suspensie PM 2,5 și PM 10.
Efectele negative pe care le au asupra sănătății
Particulele în suspensie pot avea efecte negative în funcție de mărimea lor. Cele care au diametrul aerodinamic mai mic de 10 micrometri sunt printre cele mai periculoase, deoarece pot trece prin nas și gât, pătrunzând în alveolele pulmonare și astfel provocând inflamații și intoxicări.
Cele mai afectate persoane sunt cele care suferă de afecțiuni cardiovasculare și respiratorii, copiii, vârstnicii sau astmaticii. Persoanele care suferă de astm sunt și mai afectate, deoarece poluarea cu pulberi înrăutățește simptomele acestora, cum ar fi tusea, durerile în piept sau dificultățile respiratorii. De asemenea, expunerea îndelungată la o concentrație scăzută de pulberi poate cauza de asemenea apariția unor afecțiuni cum ar fi cancerul, ducând chiar la o moarte prematură.
Copiii sub 15 ani sunt una din categoriile cele mai vulnerabile, deoarece inhalează mai mult aer, iar odată cu acesta, inhalează de asemenea și mai mulți poluanți. Ei tind să respire mai rapid decât adulții și cel mai adesea pe gură, practic ocolind filtrul natural al nasului. Plămânii lor nu sunt încă pe deplin dezvoltați, iar țesutul pulmonar care se dezvoltă în copilărie este mai sensibil, ceea ce îi face și mai vulnerabili.
A apărut o aplicație pentru monitorizarea aerului
Ministrul Mediului Barna Tanczos a prezentat recent o nouă aplicație de monitorizare a calității aerului numită CalitateAer. Aceasta monitorizează calitatea aerului pe baza datelor centralizare de către toate cele 162 de stații de monitorizare din țară.
„Programul este finanţat din Fondul de Mediu, pe baza unui contract de finanţare semnat între AFM şi Ministerul Mediului, şi are practic două loturi. Partea de software, aplicaţie dezvoltată pentru această monitorizare, şi Lotul 2 – partea de furnizare de analizoare şi de auto-laboratoare pentru a creşte acurateţea datelor şi în zonele unde au fost semnalate foarte multe probleme legate de calitatea aerului.
Locaţiile au fost, astfel, stabilite mai ales în jurul Bucureştiului, Bucureşti şi Ilfov, în funcţie de hotspoturile, de punctele fierbinţi, acolo unde în trecut au fost foarte multe probleme cu calitatea aerului.
Aplicaţia se numeşte CalitateAer, se poate descărca din App Store şi din Google Play şi se poate instala pe telefon, fără nicio problemă. Prin această aplicaţie se pot urmări cele 162 de staţii din ţară”, a declarat acesta.