Astfel, Bucureştiul s-a poziţionat înaintea unor oraşe precum Amsterdam, Milano, Moscova sau Istanbul. În perioada 2010 – 2015, Capitala a avut o rată de creştere de 28,21% a angajaţilor din aceste sectoare. 

"Cererile de spaţii de birouri ale companiilor din outsourcing şi IT sunt un adevărat motor pentru dezvoltarea pieţei imobiliare. Practic, jumătate din toate tranzacţiile efectuate în România au fost pentru aceste companii. Ne bucurăm să vedem că Bucureştiul şi România în general îşi consolidează o reputaţie stabilă şi performantă în Europa în sectorul tehnologic şi în IT şi ne aşteptăm, în continuare, la o dinamică efervescentă a altor sectoare ale economiei", apreciază Mihai Păduroiu, expert CBRE. 

Ritmul de creştere al angajărilor în sectorul IT în ultimii cinci ani în Europa a depăşit rata angajărilor în întreaga economie europeană şi este de aşteptat ca tendinţa pozitivă să continue. Conform raportului realizat de CBRE privind dezvoltarea sectorului IT şi tehnologie din Europa, Berlin, Dublin, Munchen sau Viena, precum şi câteva oraşe europene din pieţele emergente, cum ar fi Budapesta, Bucureşti sau Istanbul, înregistrează dezvoltări accelerate în industria IT. 

Stockholm, lider în topul orașelor sustenabile din punct de vedere IT&C

Stockholm se află pe primul loc în topul Ericsson City Index, top ce măsoară performanța a 41 de orașe din întreaga lume din două perspective: dezvoltarea sustenabilității urbane și maturitatea IT&C.

Stockholm este orașul care se află pe primul loc în ceea ce privește dezvoltarea sustenabilității urbane, urmat îndeaproape de Copenhaga, Helsinki și Paris. În același timp, Londra este pe primul loc din punct de vedere al maturității IT&C, înaintea orașului Stockholm, care se află pe locul doi.

Orașele care au avansat semnificativ în topul Ericsson City Index 2016 comparativ cu cel din 2014 sunt Barcelona, Istanbul și Jakarta. Totuși, Hong Kong, Moscova și Dubai au căzut în clasament. În general, orașele cu o maturitate scăzută în IT&C au tendința să se maturizeze mai rapid decât orașele cu o maturitate crescută în IT&C, lucru care indică prezența unui efect de recuperare. 

 „UN-Habitat estimează că 70% din populația planetei va avea domiciliul în zone urbane până în 2050”, a spus Erik Kruse, Head of Ericsson Network Society Lab. „Multe inițiative de tip smart city până la această dată au folosit IT&C să optimizeze existența sistemelor și comportamentelor, spre exemplu transportul inteligent.”

„În acest sens, orașele trebuie să-și regândească structurile deja existente pentru a profita de întregul potențial IT&C și a se asigura că „inteligent” este, de fapt, și sustenabil. Viitorul orașpermanent conectat este caracterizat de colaborare, participare și mobilitate”, a adăugat Kruse. 

AGERPRES