Bucurestiul se umple de stele hoteliere

In septembrie a.c., grupul Axa Construct a deschis in zona Televiziunii Romane hotelul de trei stele Green Forum***. Hotelul are 14 apartamente, iar tariful este de 100 euro pe apartament cu TVA si mic dejun inclus. Investitia s-a ridicat la doua milioane de dolari si se estimeaza ca va fi recuperata in trei-cinci ani, la un grad de ocupare de 60-70% (pentru 2003) si incasari de 80.000-90.000 de dolari pana la sfarsitul anului. "Tot construind pentru alti beneficiari imobile cu diverse destinati

In septembrie a.c., grupul Axa Construct a deschis in zona Televiziunii Romane hotelul de trei stele Green Forum***. Hotelul are 14 apartamente, iar tariful este de 100 euro pe apartament cu TVA si mic dejun inclus. Investitia s-a ridicat la doua milioane de dolari si se estimeaza ca va fi recuperata in trei-cinci ani, la un grad de ocupare de 60-70% (pentru 2003) si incasari de 80.000-90.000 de dolari pana la sfarsitul anului. „Tot construind pentru alti beneficiari imobile cu diverse destinatii, mi-a venit ideea sa ma extind in industria hoteliera. Initial, am avut un partener impreuna cu care am mers pe ideea construirii unui lant de patru minihoteluri in Capitala, destinate oamenilor de afaceri in varsta, originari din Israel, hoteluri dotate cu centre de recreare si tratament”, spune Dumitru Simion, patronul Axa Construct. Ulterior, Dumitru Simion (fostul proprietar al Grup AS) s-a decis sa conduca afacerea singur. Cu toate ca investise foarte multi bani in centrul de recreare si in restaurantul cu specific evreiesc, hotelul a fost repozitionat pe piata turismului de afaceri, iar colaborarea cu firmele si bancile din jur s-a dovedit profitabila. „De cand am lansat si o oferta speciala la restaurant (100.000 lei masa de pranz), incasarile sunt foarte bune”, relateaza Dumitru Simion. In prezent, Axa Construct lucreaza la transformarea in hotel a fostului magazin Catalin, situat in zona Piata Unirii din Capitala. Hotelul va avea 20 de camere si va fi administrat impreuna cu proprietarul cladirii. De asemenea, firma de constructii lucreaza la un hotel amplasat in vama Bors, la care actionar majoritar este Fondul Romano-American de Investitii si va construi hotelul pe care agentia de turism Marshal il va deschide in zona Pietei Victoriei.
Amplasat intr-o zona linistita din spatele Pietei Victoriei, hotelul, a carui constructie va incepe in primavara anului viitor, va avea 100 de camere si va fi clasificat la cinci stele. „Daca totul merge bine, vom inaugura hotelul in primavara lui 2004. Investitia totala se ridica la 10 milioane de dolari, suma pe care o vom imprumuta de la banci. Practic, costurile vor fi de 800 de dolari pe metru patrat si estimam ca vom recupera investitia in sase-sapte ani”, spune Daniel Antonescu, directorul agentiei Marshal. „Deocamdata, abia s-a terminat defrisarea terenului de 6.000 de metri patrati si urmeaza sa cumparam inca 2.000 de metri patrati pentru a avea mai multe intrari”. Hotelul va fi o combinatie intre ceea ce exista acum in Bali, Bahamas, Mauritius si Guadelupa si va avea gradina, piscina, sali de conferinta, parcare subterana si restaurant brazilian. Aceste atuuri, precum si preturile practicate, „care se vor situa la nivelul celor de trei stele, adica in jur de 100 dolari camera”, vor asigura un grad de ocupare de 70%. „Initial, am dorit sa achizitionam un hotel pe litoral, mai exact Alcor, din Mamaia. Trebuia sa dam un milion de dolari pe cladire si sa mai investim inca un milion in renovare. Ne-am fi recuperat banii in aproape 20 de ani, asa ca am renuntat”, afirma Daniel Antonescu. Agentia Marshal a avut in anii trecuti o cifra de afaceri medie de 12-15 milioane de dolari, iar profitul net pe 2001 a fost de 800.000 de dolari.
Un alt hotel redeschis in noiembrie este Hotelul Opera***, care apartine societatii Opera&Central. Opera are 33 de camere, bar, sala de conferinte, iar tariful pe camera este de 120 de euro, cu mic dejun inclus. Investitia pentru renovare facuta de SC Opera-Central s-a ridicat la 1,2 milioane de dolari. „Pentru anul viitor estimam o cifra de afaceri de 600.000 de dolari, la un grad de ocupare de 70%. Bineinteles, tinta noastra este turismul de afaceri”, afirma Vasile Oprescu, administratorul celor doua hoteluri si directorul general al agentiei de turism Condor Travel. SC Opera&Central face parte, alaturi de hotelul Palas si hotelul Dambovita, din societatea Capitol, la care ministerul turismului detine 50,7% din actiuni, participatie care va fi scoasa in curand la vanzare.
Chiar daca numarul hotelurilor de doua si trei stele a crescut destul de mult in ultimii doi ani, numarul de camere din aceasta categorie este inca mic. Specialistii din domeniu sustin ca normal este ca numarul de camere de doua si trei stele sa fie cel putin egal – daca nu mai mare – decat cel al camerelor clasificate la patru si cinci stele. In Bucuresti, situatia este exact invers. Cum la sfarsitul acestui an se vor inchide pentru modernizare hotelurile Ambasador*** (214 camere) si Bucuresti**** (448 camere), hotelurile care isi vor deschide portile anul viitor, ca si cele inaugurate in aceasta toamna au toate sansele sa se bucure de clienti.
Tot in faza de constructie se afla si hotelul Victoria Tower, situat pe Calea Victoriei, langa Ministerul Industriei, Cazinoul Palace si Cazinoul Victoria. Hotelul va avea 10 etaje, 100 de camere si va fi deschis in vara lui 2004. Victoria Tower reprezinta investitia unui grup de oameni de afaceri din Israel, tara din care provin majoritatea clientilor cazinourilor din Bucuresti.