Piaţa de capital se îmbogăţeşte, anul viitor, cu o nouă platformă de tranzacţionare la vedere, cea de la Sibiu, iar speranţele tuturor sunt legate de listările internaţionale.
Una dintre cele mai semnificative schimbări pe care anul viitor le va aduce pieţei de capital este reintroducerea impozitului de 16% pentru profitul obţinut din tranzacţionarea acţiunilor deţinute mai puţin de un an. Impactul nu ar trebui totuşi să fie major, având în vedere că 2009 a reprezentat doar o perioadă de suspendare, iar taxarea era cunoscută din anii anteriori. Brokerii speră astfel că lichiditatea bursei nu va fi afectată de absenţa facilităţii fiscale. „O facilitate rămâne totuşi în 2010, anume compensarea pierderilor dintr-un an cu eventualele câştiguri din anul următor“, spune Răzvan Paşol, preşedintele Intercapital Invest.
Principalele aşteptări pentru anul viitor, menite să crească lichiditatea şi capitalizarea bursieră, vin din zona noilor listări, a ofertelor publice iniţiale. Dezvoltarea pieţei de capital depinde, în primul rând, de varietatea şi numărul instrumentelor tranzacţionabile. Trecerea de la statutul de piaţă emergentă la cel de piaţă dezvoltată nu se poate realiza decât prin majorarea ofertei şi posibilitatea achiziţionării unor portofolii de ordinul sutelor de mii sau milioanelor de euro.
Privită în ansamblu, piaţa românească de capital se va îmbogăţi anul viitor cu o nouă platformă de tranzacţionare la vedere a acţiunilor, cea de la Sibiu. Săptămâna trecută, a fost autorizată de către Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare (CNVM) piaţa reglementată la vedere administrată de Bursa Monetar-Financiară şi de Mărfuri Sibiu, fiind astfel creat primul competitor direct al Bursei de Valori Bucureşti (BVB).
Competiţie directă pentru emitenţi
„Bursa de la Sibiu va intra astfel într-o nouă etapă a existenţei sale, ţintind, pe lângă statutul de lider autoritar al tranzacţiilor cu derivate, şi statutul de lider al tranzacţiilor spot“, spune Teodor Ancuţa, preşedintele Sibex, prefigurând astfel concurenţa celor două pieţe pentru emitenţi. Primele titluri ce se vor putea tranzacţiona la Sibiu vor veni, cel mai probabil, prin dublă listare, de la Bursa din Varşovia, cu care sibienii au mai multe proiecte de colaborare. De asemenea, se doreşte şi atragerea unor emitenţi de la BVB, tot prin dublă listare.
Prima listare de la Sibiu urmează să fie chiar bursa, planurile incluzând o listare directă şi o ofertă publică spre finele anului viitor. O altă companie care ia serios în calcul listarea dublă este AdePlast Oradea. Aceasta a intenţionat să intre pe piaţa BVB anul trecut, însă criza i-a dat peste cap planurile. Bursa de la Sibiu este avantajată net de colaborarea cu piaţa din Varşovia, una dintre puţinele din Europa unde noile listări au continuat şi în 2009. Printre acestea s-a numărat şi oferta de 1,4 miliarde euro a companiei de energie PGE deţinută de stat, încheiată recent cu succes.
Nici conducerea BVB nu stă degeaba. Planurile pentru anul viitor includ lansarea sistemului alternativ de tranzacţionare. Pe această platformă, dar şi pe piaţa principală, se doreşte atragerea companiilor deja listate internaţional şi prezente în ţara noastră, cum sunt OMV, Renault sau Lafarge. La acestea, se adaugă societăţile energetice deţinute de stat, precum Romgaz sau Hidroelectrica, a căror privatizare se speră a fi realizată prin intermediul bursei de valori.
Apariţia unei pieţe la vedere concurente poate facilita noile listări, dacă această competiţie se va duce şi pentru crearea de condiţii cât mai bune şi costuri cât mai reduse.
La nivelul anilor trecuţi, preţul plătit
de o companie pentru toate procedurile presupuse de o listare se ridica la câteva milioane de euro. „Brokerul este doar un intermediar, decizia de listare pe o piaţă sau alta îi aparţine mereu emitentului“, spune Răzvan Paşol, care adaugă că brokerii susţin evoluţia ambelor pieţe ca o modalitate de dezvoltare a pieţei de capital în ansamblu. Cu alte cuvinte, anul viitor are semne bune. Evoluţia pozitivă este susţinută şi de creşterea înregistrată în acest an, dar investitorii nu şi-au regăsit încă apetitul pentru risc.
O facilitate care rămâne în mod sigur în 2010 este compensarea pierderilor dintr-un an cu eventualele câştiguri din anul următor.
Răzvan Paşol, preşedinte Intercapital Invest
69 de emitenţi sunt tranzacţionabili pe piaţa principală a BVB, o parte dintre aceştia fiind prezenţi şi pe piaţa la termen de la Sibiu, unde urmează să se lanseze şi piaţa la vedere
71 de intermediari numără piaţa de capital autohtonă, majoritatea brokerilor fiind implicaţi în ambele pieţe atât cu servicii pentru investitori, cât şi cu portofolii de acţiuni la cele două burse