Un studiu al companiei americane Coldwell Banker susţine că locuinţele de lux din Bucureşti sunt mai scumpe decât cele din Polonia sau Olanda. Au apărut, însă, şi opinii contrare.
Cu un preţ mediu al caselor de 429.000 de euro, Bucureştiul se poziţionează pe locul 26 din cele 51 de oraşe care alcătuiesc clasamentul realizat de compania imobiliară Coldwell and Banker Real Estate LLC. Studiul estimează valoarea medie a unei reşedinţe pe baza preţurilor unor locuinţe unifamiliale cu suprafaţa de aproximativ 204 metri pătraţi. Conform acestuia, cele mai scumpe pieţe sunt cele din Dublin (1,56 milioane de euro/locuinţă de lux), Milano (1,44 milioane de euro), Roma (1,35 milioane de euro) şi Paris (1,2 milioane de euro). În Bucureşti, acest tip de reşedinţă se regăseşte cu precădere în zona de centru şi de nord (atât în cazul apartamentelor, cât şi al vilelor). În ceea ce priveşte provincia, doar în Cluj-Napoca, Timişoara, Iaşi şi Craiova există astfel de proprietăţi. „Bucureştiul este de departe oraşul cu preţurile cele mai ridicate, motivul principal fiind concentrarea mare de investitori ce dezvoltă proiecte noi în zonă, precum şi cererea din ce în ce mai ridicată pentru acest tip de suprafeţe“, spune Anda Marian, manager multifamily & international sales, în cadrul Coldwell Banker Affiliates of România.
Cele mai scumpe locuinţe din Capitală sunt reprezentate de vilele şi apartamentele din zonele adiacente bulevardelor Dacia şi Dorobanţi, unde preţurile ajung la 622.000 de euro, respectiv 544.000 de euro. De asemenea, în Pipera sunt unităţi care s-au vândut cu 420.000 de euro, iar cele din Băneasa, cu 388.000 de euro. „Tot mai multe familii care şi-au îmbunătăţit semnificativ standardul de viaţă doresc să se mute în reşedinţe cu suprafeţe mari; acestea, alături de cetăţenii străini care se relochează în România, reprezintă principalii clienţi pentru asemenea tip de locuinţă“, conchide Anda Marian. Preţurile au crescut şi în celelalte oraşe mari din ţară care beneficiază, de asemenea, de dezvoltări rezidenţiale, însă ritmul este mult mai lent faţă de cel întâlnit în Bucureşti. Cu toate acestea, în localităţi unde piaţa imobiliară se manifestă efervescent, cum ar fi Cluj-Napoca, aceste oportunităţi devin imediat subiectul unor tranzacţii în care sunt implicaţi, în general, cetăţeni străini sau afacerişti interesaţi de investiţii pe termen mediu şi lung, susţin reprezentanţii Coldwell Banker. La Cluj-Napoca, de exemplu, preţul unei astfel de locuinţe poate ajunge până la 438.000 euro, iar la Timişoara, până la 420.000 euro.
Argumentul contestatarilor: analiza preţului e ruptă din contextul pieţei
Există însă numeroase voci din piaţă care resping rezultatele studiului, argumentând prin aceea că în cadrul acestuia de multe ori sunt comparate lucruri diferite şi de aceea rezultatele nu sunt cele corecte. „Evident că indexurile de genul celui amintit sunt foarte utile. Cred, însă, că cifrele trebuie să constituie mai curând un indicator de la care persoanele interesate să plece la o analiză detaliată a pieţei respective şi nu o sursă de comparaţii abstracte între nivelurile de preţ din diferite capitale. Analiza preţului ruptă din contextul unei pieţe specifice nu face altceva decât să deturneze însuşi scopul indexului – acela de a informa“, declară pentru Capital, Sebastian Guţiu, partener în cadrul firmei Schoenherr şi Asociaţii.
O altă explicaţie a unei posibile erori constă şi în efervescenţa pieţei. Majoritatea pieţelor imobiliare din fruntea clasamentului se află în stagnare, ori în regres. Bucureştiul are marele avantaj de a reprezenta o piaţă încă nesaturată, dinamică şi aflată în plină creştere, iar cererea depăşeşte cu mult oferta“, susţine Ion Cătuţoiu, general manager RealTime Imobiliar. Nici Ruxandra Cleciu, preşedintele ARAI nu e foarte convinsă de validitatea rezultatelor studiului. „Am fost întrebată de reprezentanţi ai pieţelor occidentale cum sunt preţurile de lux la noi. Când le-am spus că în jur de 3.500 euro/mp au râs şi au replicat că la Milano sunt de minimum 5.500 de euro/mp. Aşadar, există pericolul ca aceste studii să tragă concluzii greşite“, conchide aceasta.
În centrul atentiei
Preţurile locuinţelor de lux din Capitală evoluează într-un ritm susţinut. În prezent, acestea sunt superioare celor din Amsterdam, Varşovia şi Istanbul.
Oraş Preţ mediu 2007 (euro)
Dublin 1.562.500
Milano 1.441.500
Paris 1.208.863
Madrid 798.714
Bucureşti 429.000
Amsterdam 387.000
Cascais (Portugalia) 382.500
Varşovia 337.163
Istanbul 294.056
Mexico City 195.127