BOR a venit cu o veste de zile mari. Ucraina este dispusă să ofere românilor moaștele Sfintei Teodora. Acestea vor fi date la schimb cu rămășițele unor eroi naționali.
O declarația comună a fost emisă în urma ședinței comune a guvernelor Ucrainei și României. Evenimentul a avut loc miercuri la Kiev. În document, se arată că moaștele Sfintei Teodora de la Sihla ar putea ajunge în posesia românilor.
BOR a venit cu detalii importante despre moaștele Sfintei Teodora
Biserica Ortodoxă Română a venit cu mai multe detalii în acest sens. Astfel, basilica.ro a spus ce se stipulează în declarație. Conform sursei citate, cei doi premieri au remarcat „importanța lucrărilor legate de organizarea căutării moaștelor Sfintei Teodora în Ucraina și a mormintelor hatmanilor Pylyp Orlyk și Ivan Mazepa din România”.
Sfânta Cuvioasă Teodora de la Sihla (7 august) a trăit pe vremea domnitorului Vasile Lupu. După trecerea la Domnul, trupul i-a rămas în peșteră. Este locul unde își petrecuse mare parte din sihăstrie. În timpul ocupației rusești a Principatelor Române a fost dusă la ansamblul mănăstiresc Lavra Pecerska din Kiev.
Demersuri pentru Sfânta Cuvioasă Teodora de la Sihla
Pentru obținerea acestor cinstite moaște au mai fost făcute demersuri și în anul 1992. S-a întâmplat la canonizarea Cuvioasei Teodora. Acestea, însă, au fost fără succes.
Agenția de presă a BOR a oferit informații și despre cei doi eroi naționali ai Ucrainei. Rămășițele acestora ar putea fi oferite la schimb moaștele Sfintei Teodora. Cei doi eroi sunt Ivan Mazepa și Pylyp Orlyk.
Cine sunt cei doi eroi naționali ai Ucrainei
Ivan Mazepa a fost un hatman al cazacilor zaporojeni din Ucraina în perioada 1687 – 1709. El a fost erou național în Ucraina. A fost opozant vehement al rușilor, considerat părintele ideii de independență a ucrainenilor. A fost îngropat în Biserica Sf. Gheorghe din orașul Galați, dar mormântul său a dispărut în contextul demolării bisericii în 1962.
Pylyp Orlyk a fost un cazac legendar, membru senior al Cancelariei militare generale a hatmanului Ivan Mazepa, decedat în 1742 la Iași, a arătat BOR.
Reamintim că şi alte veşti bune au venit din Ucraina. Autorităţile de la Kiev au decis, miercuri, recunoaşterea limbii române ca limbă oficială a minorităţii române din Ucraina, a spus Marcel Ciolacu la finalul şedinţei comune de Guvern România-Ucraina.
El a vorbit şi despre drepturile preoţilor ortodocşi din comunitatea românească din Ucraina, care au dreptul de a oficia slujbele în limba română.
„La fel de important cred că este să ne asigurăm că preoţii români ortodocşi vor oficia în continuare serviciile religioase în limba română. Libertatea religioasă este un drept fundamental, iar păstrarea identităţii religioase şi a limbii de slujire sunt principii fundamentale pentru orice societate”, a precizat premierul României.