Bucurie imensă pentru Elena Udrea! Îşi pierduse de tot speranţa

Elena Udrea

SURSA FOTO: Facebook, Elena Udrea

Elena Udrea și Ioana Băsescu au scăpat săptămâna trecută de dosarul care vizează finanțarea campaniei electorale pentru alegerile prezidențiale din 2009, ca urmare a prescrierii faptelor. Ce se întâmplă cu prejudiciul din acest dosar?

Elena Udrea și Ioana Băsescu au scăpat de dosar

Elena Udrea au scăpat săptămâna aceasta de dosarul în care fostul ministru primise la instanţa de fond o condamnare de 8 ani închisoare pentru instigare la luare de mită şi spălare a banilor în legătură cu finanţarea campaniei electorale a lui Traian Băsescu la alegerile prezidenţiale din 2009, ca urmare a prescrierii faptelor.

Pe latură civilă, instanţa a dispus confiscarea sumei de 1,9 milioane lei de la Elena Udrea.

De asemenea, în același dosar, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) a dispus încetarea procesului penal şi pentru Ioana Băsescu, fiica fostului preşedinte Traian Băsescu, fiindu-i anulată o pedeapsă de 5 ani închisoare primită la Curtea de Apel Bucureşti pentru instigare la delapidare şi spălarea banilor.

În acest dosar, conform DNA, în cursul anului 2009, în contextul campaniei electorale pentru alegerile prezidenţiale, au fost colectate sume de bani provenite din infracţiuni de corupţie, delapidare şi evaziune fiscală, care au fost folosite, ulterior, pentru plata unor servicii prestate în campania electorală.

„Legătura dintre persoanele care obţineau banii pe cale nelegală şi prestatorii de servicii legate de campanie era realizată de inculpata Udrea Elena Gabriela. Aceasta conducea un staff de campanie informal al unuia dintre candidaţi şi, din această poziţie, coordona atât achiziţiile de servicii de campanie, cât şi persoanele care au acţionat ca intermediari pentru plăţile realizate, astfel încât sumele de bani să ajungă la societăţile prestatoare. Remiterea foloaselor infracţionale s-a disimulat prin contracte fictive încheiate cu firme care prestau în realitate servicii în cadrul campaniei electorale, respectiv publicitate stradală, tipărire de afişe, reclame publicate în mass-media, realizarea unor pagini de internet, monitorizarea presei, organizarea de spectacole şi prestarea de servicii de consultanţă”, spune DNA.

Ce se întâmplă însă cu prejudiciul din acest dosar? Elena Udrea scapă cu averea intactă?

„După plecarea lui Traian Băsescu de la Cotroceni și apariția problemelor penale în cazul Elenei Băsescu și a Elenei Udrea, stilul lor de viață nu a părut să sufere prea mult.

Mai lovită a fost Elena Udrea, căreia instanța vrea să-i ia în jur de 1,6 milioane de lei, plus 12.000 de lei cheltuieli de judecată.

Ioana Băsescu a scăpat și mai ieftin, instanța obligând-o la plata sumei de 14.600 de euro, deși în rechizitoriu este acuzată că a prejudiciat bugetul statului cu peste 150.000 de euro”, se arată într-o analiză realizată de Antena 3 CNN.

Problema mare este că toate aceste sume de bani sunt folosite intens pentru a promova marile dosare de corupţie din România, însă, la final, ele nu se regăsesc de mult ori în sentinţele de condamnare şi nu mai ajung la statul păgubit.

„Despre prejudiciul la stat nu se mai vorbește nicăieri, suma confiscată de la Ioana Băsescu și Silviu Wagner, un alt inculpat, urmând să ajungă la Oil Terminal SA, care s-a constituit parte civilă în dosar.

Prin urmare, statul nu ia absolut nimic de la ea, nefiind preocupat de recuperarea de prejudicii de la camarila Băsescu, sumele propuse fiind folosite doar la promovarea dosarelor, neregăsindu-se apoi în sentințele de condamnare sub formă de confiscări”, mai transmite sursa citată.