Bucurie imensă pentru Simona Halep! Șeful Antidoping din SUA a zis clar: Nu e dopaj

Simona Halep

SURSA FOTO: Facebook, Simona Halep

Simona Halep are motive să răsufle ușurată. Un anunț important a venit chiar din SUA. Șeful Agenției Antidoping din SUA a vorbit despre rezultatele testelor antidoping și cum poate fi învinovățit pe nedrept un jucător.

Simona Halep răsuflă ușurată după ce șeful Agenției Antidoping din SUA a vorbit pe larg despre cazurile de dopaj unde s-au găsit nereguli și s-a descoperit că probele au fost contaminate. De altfel, Halep a susținut, după ce a picat testul antidoping la US Open 2022, că ar fi fost vorba de „contaminare“.

Travis Tygart, șeful Antidoping din Statele Unite (USADA), a vorbit despre cazul atletului Peter Bol. Alergătorul australian a avut un test pozitiv pentru o substanță interzisă, de categoria EPO, în luna ianuarie. Ulterior, s-a demonstrat că au fost anumite nereguli cu prima probă pe baza căreia Bol fusese suspendat provizoriu. Ulterior, atletul a fost considerat ca fiind nevinovat.

Șeful Antidoping din SUA, despre testele antidoping fals-pozitiv

„Sunt incredibil de rare cazurile în care avem teste antidoping cu un rezultat <<fals pozitiv>>. Pur și simplu, n-ar trebui să existe, dacă analizele de laborator sunt făcute ca la carte. Ca să vă faceți o idee despre câte de rare sunt astfel de cazuri, vă pot spune că, în America, de-a lungul anilor, am avut cam șase, șapte teste antidoping, cu rezultate <<fals pozitive>>, din 150.000-160.000 de teste efectuate. La fel de rare sunt și cazurile în care proba B nu confirmă rezultatul probei A, deși aici nu vorbim neapărat despre un rezultat <<fals pozitiv>>“, a explicat Tygart.

El a ținut să menționeze, conform Adevărul, că fiecare sportiv e nevinovat până când toate căile legale au fost epuizate și au dovedit că acel om, într-adevăr, a trișat.

„Cred că e tare nedrept ca un sportiv să fie etichetat drept <<trișor>> înainte ca procesul său să ajungă la final. De altfel, noi, în SUA, mergem pe <<prezumția de nevinovăție>>, în cazul tuturor sportivilor, inclusiv a celor care pică și proba B, până când dosarul lor e finalizat. Aici, mă refer la tot ce înseamnă procesul în sine, judecarea Apelului și verdictul venit de la Curtea de Arbitraj pentru Sport (CAS). Până n-avem toate aceste decizii, nu ne permitem să punem sub semnul întrebării performanțele și rezultatele unui sportiv“, a mai spus americanul.

Situația contaminării probelor unui sportiv

Șeful Agenției Antidoping din SUA  a comentat și situația contaminării probelor unui sportiv. El a susținut că, acum există o altă problemă, și anume faptul că laboratoarele antidoping sunt atât de bune, atât de performante, încât detectează niște valori extrem de mici ale unor substanțe interzise în probele analizate.

„Și grija noastră e că, uneori, aceste substanțe detectate n-au ajuns în organismul sportivului prin folosirea lor intenționată! Au ajuns să fie ingerate prin ceea ce numim noi <<sursă nevinovată>>. La ce mă refer? La carne contaminată, la apă contaminată, inclusiv la contactul sexual cu partenerul“, a spus șeful Antidoping din SUA.

El a oferit drept exemplu cazul jucătorului Richard Gasquet, care a dovedit că urme de cocaină au fost depistate în organismul său pentru că a sărutat o stripteuză într-un club de noapte. Aceasta a fost cea care a consumat cocaină, având urmele pe buze.

Richard Gasquet, jucator francez de tenis/SURSA FOTO: Dreamstime

Marea întrebare ridicată: Pedepsim sportivii trișori sau pe cei nevinovați?

Șeful Antidoping din SUA a mai spus și că situațiile cu adevărat îngrijorătoare sunt cele ale sportivilor care nu încearcă să trișeze.

„Dar, din motive care nu țin de ei, ci de natura lumii în care trăim astăzi, ajung să aibă teste pozitive pentru niște valori extrem de mici. Și apoi le e și lor foarte greu să explice sursa acestei contaminări. Astfel de cazuri creează o tensiune foarte mare. Pentru că ajungem să ne punem următoarea întrebare: <<Pedepsim sportivii trișori sau, în încercarea de a face acest lucru, am ajuns să pedepsim și sportivii nevinovați?>>“, a punctat acesta.