Ministrul Muncii a vorbit despre creşterea de salarii şi de pensii. Detaliile date de ministrul Muncii vin în contextul în care premierul desemnat, Marcel Ciolacu, a declarat că pensiile mai mici de 3.000 de lei nu vor fi impozitate, iar până în 2025, toți românii cu salariul minim vor câștiga 500 de euro pe lună. În plus, salariul minim va crește la 500 de euro, iar salariul mediu va atinge 1000 de euro.
Marius Budăi a fost întrebat de unde are România banii necesari pentru acordarea de vouchere, scheme de sprijin şi facilități pentru români în perioada următoare. Toate aceste măsuri se regăsesc în planul de guvernare.
„Acest echilibru între măsurile economice și măsurile sociale, dacă vorbesc din punct de vedere al dinamicii locurilor de muncă și al locurilor de muncă create, practic ne-a ajutat să implementăm două obiective extrem de importante ale noastre.
După o perioadă de pandemie din noiembrie 2021, când am preluat în această configurație politică, bineînțeles, acum, fără colegii de la UDMR și am implementat primul program de guvernare, am spus foarte clar că o țintă pe parte de muncă este în primul și în primul rând păstrarea locurilor de muncă existente, după care să încercăm să creăm, noi locuri de muncă”, a spus Marius Budăi.
Tema clară primită de la Marcel Ciolacu
În opinia sa, acele persoane care sunt apte din punct de vedere legal și medical să muncească, cea mai bună protecție socială este existența unui loc de muncă.
„Pentru că vorbim de locuri de muncă. Iată că de la 1 ianuarie 2022 până la ziua de astăzi, prin acest echilibru dintre măsurile economice și măsurile sociale, am reușit să creăm peste 220.000 de noi locuri de muncă și vorbesc aici de salariați activi, nu numai de contracte existente, pentru că pot fi persoane care au contracte multiple.
De fiecare dată când noi, PSD, am fost la guvernare, fie singur, fie într-o formă de coaliție, de veniturile românilor s-a vorbit doar pe plus, nicidecum de înghețări sau de minus, ferească D-zeu niciodată.
Și atunci am spus foarte clar că avem două principii de bază noua lege a sistemului public de pensie și anume rezolvarea inechităților care vine cu un prim plus pentru acele persoane care din cauza ieșiri la momente diferite la pensie, au cuantumuri diferite și după care să avem un sistem sustenabil de majorare a pensiilor, cu susținerea clară și cu tema clară pe care am primit-o de la Marcel Ciolacu ca atunci când merg la Comisia Europeană să susțin foarte clar și de asta am și susținut eliminarea acestui procent, că pensiile în România încă sunt mici și avem foarte mult de lucru aici”, a spus el.
Majorarea pensiilor, o țintă în programul de guvernare
Potrivit lui Budăi, majorarea pensiilor este o țintă care apare în programul de guvernare.
„Repet, așa când am fost de fiecare dată la guvernare, așa am făcut și așa vom face și de acum încolo, odată cu noua lege a pensiilor se vor vedea și viitoarele majorări. Trebuie să știe părinții și bunicii noștri că sunt un pilon extrem de important pentru noi și vom continua măsurile până la final de an și ne gândim și pentru măsuri pe anul următor”, a spus Budăi.
Întrebat când se va vedea concret această lege în așa fel încât oamenii să se beneficieze de aceste indexări ale pensiilor, ministrul Muncii a explicat că la începutul sesiunii următoare va fi depusă în Parlament pentru dezbatere și până la finalul anului ea va fi aprobată.
„Referitor la legea pensiilor speciale în seara aceasta, vom primi ultimul raport, pentru că, după cum știți, acum circa 10 zile am primit un raport intermediar asupra noilor amendamente depuse deja la Camera Deputaților în dezbatere. Raportul este un raport favorabil din partea Băncii Mondiale asupra noilor amendamente. (…) Cu siguranță până la finalul acestei sesiuni, adică până în 30 iunie, legea va fi aprobată în Camera. Deputaților”, a explicat Budăi.