Mesajul bucuriei venit de la Mânăstirea Oașa

„Cu bucurie, împărtășim cu voi binecuvântarea lui Dumnezeu peste Mănăstirea noastră – Schitul ,,Sfântul Ioan Evanghelistul” din Găbud – Metocul Mănăstirii Oașa: aducerea spre închinare a capului Sfintei și Dreptei Ana, mama Maicii Domnului! De hramul Bisericii noi a Schitului, pe 25 Iulie: Adormirea Sfintei Ana, a rânduit Dumnezeu ca însăși Sfânta și Dreapta Ana să ne pecetluiască bucuria praznicului, prin aducerea Sfintelor Moaște spre închinare la noi la Mănăstire”, au transmis reprezentanții mânăstirii.

Este o premieră, pentru că până acum moaștele nu au mai fost duse în altă parte. Moaștele Mamei Maicii Domnului se află în Bologna, Italia. În anul 1435, Episcopul de Bologna, Fericitul Nicolò Albergati, a primit în dar Sfintele Moaște din partea regelui Angliei, Henric al VI-lea, pentru pecetluirea păcii între Coroana Franceză și Engleză, după așa-numitul ,,Război de o sută de ani”.

De la momentul primirii, acum aproape 600 de ani, Sfintele Moaște au rămas definitiv spre păstrare și închinare în Bologna, fără a părăsi vreodată acest loc. Și ar fi rămas așa mult timp înainte, după voia omului, dar voia Domnului a fost alta.

Care este programul

Potrivit reprezentanților mânăstirii, programul este următorul:

24 iulie – sosirea Sfintelor Moaște la Schit și Priveghere în cinstea Hramului Bisericii Noi (19:00 – 23:45);
25 iulie – Liturghia în cinstea Hramului de la ora 10.00, urmată de masa de obște;
26 Iulie – mutarea Sfintelor Moaște la Catedrala Arhiepiscopală din Alba Iulia, unde vor fi puse la închinare începând cu ora 18:00;
26 Iulie – mutarea Sfintelor Moaște la Mănăstirea Oașa, unde vor sta până în ziua următoare, 27 iulie, de Hramul Mănăstirii Oașa, ,,Sfântul Mare Mucenic Pantelimon”.

Mănăstirea Oașa, unul din locurile din România unde poţi simţi divinitatea în jurul tău

Mănăstirea Oașa este o mănăstire ortodoxă aflată în localitatea Șugag, județul Alba. Aflată la o distanță de 70 de kilometri la sud de Sebeș și la 57 de kilometri nord-est față de Petroșani, la poalele Munților Șureanu, Mănăstirea Oașa este o oază de liniște, înconjurată de păduri, cu văi și lacuri. Cel mai apropiat sat se află la o distanță de peste patruzeci de kilometri de mănăstire, scrie Crestinortodox.ro.

Biserica centrală a Mănăstirii Oașa este închinată Adormirii Maicii Domnului, hram prăznuit în ziua de 15 august, și Sfântului Mare Mucenic Pantelimon, hram prăznuit în ziua de 27 iulie.

În anul 1943, scriitorul Ioan Pop și povestitorul Mihail Sadoveanu au ridicat în acest loc o bisericuță din lemn. Mai apoi, în anul 1983, prin purtarea de grijă a episcopului Emilian Bărdaș, din Alba Iulia, a preotului Faur și a protopopului Viorel Porcaru, o veche biserică a fost reparată și îmbunătățită, după care a fost adusă în acest loc.

Biserica de lemn din Mănăstirea Oașa a fost strămutată în acest loc de pe râul Sebeș, județul Alba, odată cu amenajarea lacului de acumulare construit pe Valea Frumoasei. Mai târziu, bisericuța a fost reparată și de preotul Petru Sora, din localitatea Şugag.