Anunț pentru proprietarii de apartamente

Anunț pentru proprietarii de apartamente. În ultima perioadă, piața imobiliară din România a experimentat o creștere semnificativă a prețurilor, ceea ce a avut un impact major asupra cumpărătorilor.

Mulți dintre aceștia au fost nevoiți să plătească sume considerabil mai mari decât în anul precedent, ceea ce a stârnit îngrijorări cu privire la evoluțiile pieței în următoarele luni.

Claudiu Vuță, analist financiar, a oferit recent o analiză detaliată a acestui fenomen, explicând factorii care influențează prețurile locuințelor și ce se poate aștepta pe viitor.

bloc
SURSA FOTO: Dreamstime

Anunț pentru proprietarii de apartamente. Inflația afectează prețurile locuințelor

Anunț pentru proprietarii de apartamente. Conform lui Vuță, una dintre principalele cauze ale creșterii prețurilor locuințelor este inflația ridicată, un fenomen economic ce determină o creștere generală a costurilor.

Analistul subliniază că prețurile imobiliarelor sunt strâns legate de nivelul inflației, iar atunci când aceasta este ridicată, și prețurile locuințelor urmează un trend ascendent. Totodată, Vuță menționează importanța deficitului bugetar și politicii monetare adoptate de Banca Națională a României, care poate influența semnificativ piața imobiliară. În cazul în care dobânzile vor crește, ar putea exista o reducere a tranzacțiilor și o scădere a cererii pentru locuințe.

De asemenea, analiza se concentrează pe evoluțiile pieței imobiliare din ultimii ani. Dacă în trecut, în special în perioada crizei financiare din 2009, prețurile au suferit scăderi abrupte, în prezent piața imobiliară pare să fi ajuns într-o fază de stabilizare. Vuță nu preconizează scăderi mari ale prețurilor în 2025, ci o creștere mai moderată sau o stagnare, în cel mai rău caz. Conform acestuia, o scădere drastică de 20-25% nu este realistă, având în vedere condițiile actuale ale pieței.

„Din punctul meu de vedere, prețul imobiliarelor este foarte strâns de cel al inflației. Întotdeauna când avem o inflație ridicată avem prețuri ridicate și la imobiliare, dar trebuie să ne uităm de asemenea și către deficitul bugetar și politica monetară pe care Banca Națională o va adopta. Dacă banii se vor scumpi, există posibilitatea ca piața imobiliară să fie cumva afectată, iar nivelul tranzacțiilor să scadă.

Dacă ne uităm pe ultimii 10-15 ani, rata de creștere a a fost în fiecare an de doi-3% 5% prețul imobiliarelor nu va reveni la ceea ce am văzut acum 10-15 ani, când a fost acea curbă abruptă de scădere. La momentul actual este stabilizată, piața a crescut natural, să spunem, și nu prevăd ca în anul 2025 să avem prețuri mai scăzute la imobiliare. Probabil piața, în cel mai rău caz se va stabiliza cumva, va crește mai puțin, dar în niciun caz nu vom vedea scăderi, nu știu, de 20% sau 25, cum am avut în cazul crizei financiare din 2009”, spune acesta.

chei
SURSĂ FOTO: Dreamstime

Sfaturi pentru cei care doresc să cumpere o locuință

Pentru cei care doresc să achiziționeze o locuință, Vuță subliniază importanța economisirii și a unui plan financiar pe termen lung.

În opinia sa, este esențial ca viitorii cumpărători să economisească sume semnificative înainte de a lua un credit bancar. Astfel, se vor evita riscurile financiare și stresul cauzat de plățile lunare mari, mai ales atunci când veniturile sunt la limita suportabilității.

”Întotdeauna cel mai bun instrument (n.r. pentru cei care vor să își cumpere locuință) este cel al economirii. Nu te mai duci la bancă cu 3.000 – 4.000 de euro pentru a lua apoi un credit de 80.000, dar având niște salarii cumva la limita suportabilității. Trebuie ca oamenii să fie educați din acest punct de vedere să economisească și să-și facă un plan pe termen lung. În momentul în care ai de plată niște rate bancare, nimeni nu te va păsui și va fi nevoie să să-ți stabilești un buget foarte bine realizat”, mai spune el.

bani
SURSA FOTO: Dreamstime

Instabilitatea politică, un alt element de luat în calcul

Anunț pentru proprietarii de apartamente. În plus, analistul atrage atenția asupra instabilității politice din România, un factor care poate afecta percepția instituțiilor financiare internaționale. Vuță subliniază că, deși România nu se află în categoria țărilor cu risc crescut, situația politică actuală are un impact asupra ratingului de țară, care a primit o perspectivă negativă din partea agenției S&P.

Această instabilitate politică poate avea efecte pe termen lung asupra economiei și a pieței imobiliare, motiv pentru care este esențial ca autoritățile să rezolve criza politică și să adopte măsuri economice pentru reducerea deficitului bugetar.

”Trebuie să ne uităm tot către inflație și către instabilitatea politică. Cu cât ceea ce vedem la momentul actual în țară se prelungește, cu atât instabilitatea afectează inclusiv percepția instituțiilor financiare internaționale în ceea ce privește rating-ul de țară S&P a schimbat perspectiva.

Nu suntem junk, încă suntem o țară recomandabilă investițiilor, însă suntem pe ultima treaptă, având perspectivă negativă și ceea ce este normal, pentru că ceea ce vedem acum în România nu este o situație normală. În niciun caz nu trebuie să mai continue această situație. Trebuie să terminăm cumva cu această criză politică și decidenții să-și pună practică acel plan de reducere a deficitelor.”, a precizat analistul financiar, la Antena 3 CNN.