Designul produselor electrocasnice şi tehnologia de vârf încorporată de acestea se bazează pe studierea, de către specialiştii companiilor, a tendinţelor socio-culturale, pe monitorizarea pe termen lung a schimbărilor şi nevoilor care apar în stilul de viaţă al consumatorilor, pe anticiparea şi crearea de noi concepte.
Echipa Whirlpool a dezvoltat o serie de concepte, printre care şi In Kitchen, un proiect de design şi inovaţie ce include mai multe creaţii. Toate produsele, de la frigider la maşină de spălat vase, cuptor cu microunde sau cuptor tradiţional, au fost încorporate în module ingenioase, pentru bucătăriile şi apartamentele europene, în special pentru cele de dimensiuni mai puţin generoase. Aşa-numitul „sindrom Peter Pan“ (tendinţa de micşorare a spaţiilor) impune bucătării cât mai funcţionale, practice ca spaţiu ocupat, dar şi estetice.
Nevoile consumatorilor, rezultate în urma cercetării directe, în laborator şi „pe teren“, sunt transformate în produse care ies din categoria de simple electrocasnice şi intră în sfera aşa-numitelor „living products“, bunuri de folosinţă îndelungată cu o tehnologie avansată, care ne îmbunătăţesc calitatea vieţii în moduri pe care nu ni le imaginam până acum. Iar conceptul In Kitchen – printre care se numără creaţiile Theatre şi Ritual – susţine afirmaţia designerilor companiei Whirlpool, potrivit cărora bucătăria nu mai trebuie să fie un spaţiu delimitat şi că ea se poate muta oricând în living.
Theatre este o bucătărie modulară, în al cărei corp central se regăsesc un spaţiu de depozitare a băuturilor, un toaster atipic, o zonă de păstrare a mâncării la cald, alta de păstrare a mâncării la rece, sertare frigorifice, alte spaţii de depozitare şi cuptor. În zona de depozitare a băuturilor sunt create condiţii speciale de temperatură şi umezeală, pentru ca băuturile „vii“, aşa cum este vinul, să poată fi păstrate intacte pentru mult timp.
Ritual include o chiuvetă, o zonă de pregătire a mâncării – un fel de blat -, o maşină de spălat vase, mai multe spaţii de depozitare, atât frigider, cât şi sertare cu condiţii de temperatură şi umiditate speciale, toate iluminate. Piesa de rezistenţă este chiar locul în care se găteşte şi se menţine mâncarea la cald: un spot cu rocă vulcanică pisată. Prepararea hranei pe rocă vulcanică este un procedeu foarte sănătos, capabil să confere mâncării un gust special, ce nu poate fi obţinut prin gătitul pe o plită obişnuită.
Ambele execuţii, Ritual şi Theatre, înglobează cea mai avansată tehnologie în domeniu, atât în ceea ce priveşte componentele electronice, cât şi materialele utilizate, unele dintre ele create special pentru Whirlpool. Dar ele reprezintă concepte şi nu sunt încă disponibile pe piaţa din România. De altfel, aceste concepte nu vor putea fi reproduse identic la nivel de mass-market, însă ele reprezintă sursa de inspiraţie pentru viitoarele electrocasnice, etapa următoare de evoluţie către o lume în care produse considerate până nu de mult banale preiau aproape integral munca zilnică şi se integrează perfect în mobilierul casei, devenind ele însele obiecte de decor.
„Şeful“ din bucătărie
Franke revoluţionează un element clasic al oricărei bucătării: cuptorul. Cu Design Chef DC 97 P XS, bucătăria are în centrul atenţiei un… şef. Realizat din oţel inoxidabil, acest cuptor electric multifuncţional este o piesă ce îmbină eleganţa cu eficienţa şi confortul în utilizare. Este dotat cu programator electronic de coacere, un termostat cu comandă electronică pentru setarea timpului de temperatură, uşă cu patru geamuri pentru protecţie, nouă programe de coacere, sistem de autocurăţare pirolitică etc.
Tot Franke propune un element esenţial pentru managementul spaţiului dintr-o bucătărie modernă: cântarul încorporabil din inox, cu un design futurist şi elegant, putând fi încastrat în bancul de lucru. Pe el se pot cântări produse ce au până la cinci kilograme, greutatea acestora fiind afişată fie în grame (sistemul metric), fie în pounds şi uncii (sistemul britanic), conversia dintr-un sistem în altul făcându-se prin apăsarea butonului timp de cel puţin trei secunde. La rândul lor, hotele Mytos, Chef, Tunel sau Swing combină într-o manieră desăvârşită designul aerodinamic cu tehnica de vârf.
Un izvor cu apă plată sau carbogazoasă
Electrolux propune sistemul Source & Glacier, respectiv două produse care cu siguranţă vă vor face viaţa mai uşoară: un frigider cu dozator pentru apă şi un congelator cu dozator pentru gheaţă.
Cu ajutorul frigiderului ERES 31800 X, numit şi Source, nu va mai fi nevoie să vă chinuiţi cu transportul de la magazin până acasă a baxurilor de apă plată sau carbogazoasă, pentru că veţi dispune de un „izvor“ în propria bucătărie. De la acesta, puteţi obţine până la 20 de litri de apă proaspătă într-o singură zi. Dispozitivul situat pe uşa frigiderului furnizează apa rece şi filtrată, carbogazoasă sau plată. Tot ce trebuie să faceţi este să selectaţi tipul de apă pe care-l doriţi.
Pentru a livra apă carbogazoasă, în spatele frigiderului este poziţionat un cilindru cu CO2, bazat pe o tehnologie standard, ce garantează calitatea sistemului de carbonatare. Acest cilindru trebuie înlocuit după furnizarea a aproximativ 80 – 100 de litri de apă carbogazoasă, echivalentul a 70 de sticle de 1,5 litri.
Glacier este un dispozitiv compact pentru gheaţă, cu dozator extrem de modern, situat pe uşa congelatorului. Printr-o simplă manevrare, se pot obţine cuburi sau fulgi de gheaţă, fără a înregistra pierderi mari din capacitatea interioară a congelatorului şi fără a deschide uşa acestuia. Cuburile de gheaţă nu se lipesc datorită funcţiei unice de prevenire a blocajelor. Atât Source, cât şi Glacier au preţul recomandat de vânzare de 3.999 lei, cu TVA.
Whirlpool – Theatre, concept In Kitchen
Cu un nume atât de sugestiv, Theatre vorbeşte despre prepararea mâncării ca spectacol, proces în care cei implicaţi pot fi pe rând actori – cei care gătesc – sau spectatori – cei care urmăresc „reprezentaţia“ şi se bucură de rezultatele ei. Este o bucătărie modulară ce include un corp central şi două aşa-zise mese, care încorporează o plită, o chiuvetă şi o maşină de spălat vase.
Whirlpool – Ritual, concept In Kitchen
Inspiraţia pentru denumirea Ritual a venit chiar de la ideea care a stat la baza acestui produs unic: familia, prietenii, toţi cei dragi reuniţi în jurul unui „foc central“, la care se prepară alimentele. Într-un spaţiu redus, conturat de forme pure şi linii simple, găsim practic toate cele necesare preparării, conservării, depozitării şi servirii mâncării.
Franke – Cuptor Design Chef (a), Hota Tunel (b), Cântar încorporabil (c)
Prin conceptele sale care includ toate echipamente încorporabile, de la chiuvete, baterii plite, hote, la combine frigorifice, cuptoare, maşini de spălat vase şi alte accesorii, Franke revoluţionează imaginea bucătăriei moderne. Brandul este poziţionat „high“, iar produsele oferite în soluţii de tipul „Totul Franke“ se adresează unui target cu un stil de viaţă sofisticat.
Electrolux – Frigider cu dozator pentru apă ERES/ Source
• Gama Insight, Global Design
• Uşă din inox
• Dozator de apă
• Mâner pentru deschiderea rapidă a uşii
• Control electronic cu termometru digital
• Alarmă luminoasă pentru temperatură ridicată
• Alarmă luminoasă şi sonoră pentru uşă deschisă
• Consum energetic: 0,48 kWh/24h
• Clasa energetică A
• Dimensiuni: 180X59 cm, 5X65 cm
Electrolux – Congelator cu dozator pentru gheaţă Glacier/ EUFG
• Gama Insight, Global Design, Dozator de gheaţă
• Uşă din inox
• Alarmă sonoră şi luminoasă pentru temperatură ridicată şi uşă deschisă
• Frost Free
• Consum energetic: 0,88 kWh/24h
• Clasa energetică A
• Capacitate totală: 279 litri
• Dimensiuni 180X59cm, 5X65 cm