Așadar, Marius Budăi a spus că punctul de pensie va creşte cu 13.8% de la 1 ianuarie. După această etapă, va continua digitalizarea dosarelor de pensii până la 1 septembrie 2024.
„Este prevăzut în noua lege a pensiilor că de la 1 ianuarie 2024 este acea indexare a valorii punctului de pensie care vine cu rata inflaţiei şi cu creşterea reală a salariului mediu brut pe ţară şi este în procent de 13,8%. După această etapă urmează, până la 1 septembrie 2024, continuarea digitizării dosarelor de pensii”, a declarat Marius Budăi, conform România TV.
Marius Budăi, informații de ultim moment despre creșterea pensiilor
De asemenea, acesta a subliniat că principiile de bază ale majorării pensiilor vor fi contributivitatea, echitatea și solidaritatea pentru muncă.
„Colegii din casele teritoriale de pensii preiau tot ce înseamnă stagiu de cotizare şi ceea ce noi am lucrat şi lucrăm în această perioadă, pentru că această lege nu se adresează doar actualelor generaţii de seniori, ci şi nouă celor care suntem acum în câmpul muncii, se preiau stagiile de cotizare şi se separă în perioade asimilate şi şi perioade directe de cotizare, sporurile se separă în sporuri cu caracter permanent şi nepermanent.
Principiile de bază, echitate, solidaritate pentru muncă şi contribuţie egală să fie pensie egală încurajarea muncii, acele puncte suplimentare pentru cei care stau în câmpul muncii mai mult de 25 de ani, dar şi încurajarea natalităţii prin acea prevedere cu reducerea vârstei de pensionare pentru doamnele care nasc şi câţi copii până la cel puţin vârsta de 16 ani”, a mai spus fostul ministru pentru sursa menționată.
Va exista o singură majorare, de la 1 ianuarie
Budăi a spus adevărul creșterea pensiilor. Fostul ministru a spus și că în 2024 va exista, de fapt, o singură majorare, ci nu două. Este vorba despre cea de la 1 ianuarie.
„Majorarea valorii punctului de pensie se va întâmpla în 2024 o singură dată, la 1 ianuarie. Ceea ce se întâmplă la 1 septembrie este aşezarea pe bazele pe care le-am menţionat: echitate, solidaritate, contributivitate, astfel încât, pentru cei care au fost dezavantajaţi de-a lungul timpului, fie că au ieşit în date diferite şi în ani diferiţi la pensie pe baza unor prevederi diferite, pentru că în România noi am avut până la legea 127 care a fost pusă de unii între paranteze şi nu a fost aplicată şi până la această lege când va fi aprobată, trei legi de bază, dar la care au fost foarte multe modificări de-a lungul timpului”, a completat Marius Budăi.
Pensiile acestora vor cunoaște o creștere de 13,8%
La rândul ei, actualul ministru al Muncii a subliniat că pensiile vor cunoaște o creștere de 13,8%, de la 1 ianuarie 2024. Inițiativa face parte din noua Lege a Pensiilor. Aceasta vine cu serie de garanții menite să asigure stabilitatea și predictibilitatea acestui aspect vital pentru pensionari.
Ministrul Bucura Oprescu a spus că formula de calcul a majorărilor va include:
- rata medie anuală a inflației;
- formula de calcul a majorărilor va include rata medie anuală a inflației.
Un aspect inedit introdus prin noua lege este garanția explicită că pensiile se vor majora în fiecare an în luna ianuarie. Astfel, pensionarii pot beneficia de predictibilitate. Noua lege se va asigura că pensionarii vor beneficia constant de aceste ajustări, potrivit ministrului.