„Ungaria este de partea păcii, asemenea celorlalte ţări vecine cu Ucraina”, a declarat secretarul ungar de stat pentru comunicare şi relaţii internaţionale, Zoltán Kovács, la un post de televiziune italian.
„Ungaria nu va trimite arme în Ucraina, dar este printre primele ţări care pledează pentru pace”
„Ungaria nu va trimite arme în Ucraina, dar este printre primele ţări care pledează pentru pace”, a declarat secretarul ungar de stat pentru comunicare şi relaţii internaţionale, care a fost întrebat şi despre victoria repurtată de FIDESZ la alegerile parlamentare din 3 aprilie, relatează MAGYAR NEMZET.
Zoltán Kovács a fost întrebat de realizatorul de emisiune al canalului trei al televiziunii RAI, cunoscut drept apropiat al stângii, Lucia Annunziata, în cadrul emisiunii intitulate „In mezz’ora”, care abordează, de regulă, chestiuni europene şi de politică internă.
Prima întrebare s-a referit la drepturile omului, grav încălcate în războiul din Ucraina. Răspunzând la această întrebare, secretarul de stat a subliniat că războiul nu este niciodată o soluție, însă situația conflictuală nu se referă doar la drepturile omului, ci la relațiile internaționale.
„Ungaria este de partea păcii, asemenea celorlalte ţări vecine cu Ucraina”, a spus Zoltán Kovács, care a adăugat: „Afirmaţia, potrivit căreia Ungaria, ca ţară membră a NATO, adoptă o poziţie disidentă, nu este în întregime corectă. Ungaria susţine sută la sută deciziile adoptate de NATO şi Uniunea Europeană, dar – ţinând cont de interesele naţionale – nu trimite arme în Ucraina. NATO este o organizaţie de apărare, ale cărei sarcini nu includ şi transportul de armament.”
Guvernul de la Budapesta este îngrijorat de siguranța minorității maghiare
Secretarul de stat a mai precizat că Ungaria este foarte îngrijorată din cauza războiului şi consideră că siguranța minorității maghiare din Ucraina este primordială. Ungaria a fost printre primii care au pledat pentru pace şi pentru dezvăluirea adevărului despre ceea ce se întâmplă – potrivit unor imagini – în unele regiuni ale Ucrainei.
La întrebarea, dacă Viktor Orbán ar putea îndeplini un rol de mediator, între Kiev și Moscova, Zoltán Kovács a răspuns că pacea nu depinde de un singur politician, iar premierul ungar face tot ce îi stă în putere pentru a ajunge la o încetare a focului.
La întrebarea privind victoria repurtată de FIDESZ la alegerile parlamentare, secretarul ungar de stat a spus: „În mod cert a contat atitudinea adoptată de coaliţia guvernamentală în legătură cu războiul”.
„Guvernul ungar respectă în totalitate tratatele europene”
În ceea ce priveşte procedurile europene privind statul de drept, Zoltán Kovács a subliniat că de la victoria obţinută de FIDESZ la alegerile parlamentare din 2010, împotriva Ungariei sunt lansate mereu atacuri politice.
Pentru forţele de centru-dreapta este inacceptabilă acea idee de stânga, potrivit căreia Europa poate merge doar într-o singură direcţie, şi stânga dictează ce înseamnă, de fapt, spiritualitatea europeană.
„Ba mai mult, în opinia noastră, acea direcţie nici nu este direcţia cea bună”, a spus Zoltán Kovács, care a precizat: Guvernul ungar respectă în totalitate tratatele europene, dar în același timp consideră că trebuie făcută o distincție între competenţele instituțiilor europene și cele ale statelor membre.
Europa este puternică, dacă statele membre sunt puternice. La apogeul valului de migrație care a lovit mai întâi Italia, „Europa ar fi trebuit să reacționeze, în schimb, Ungaria a reacţionat”.
În ceea ce priveşte relaţiile dintre Budapesta şi Moscova, Zoltán Kovács a spus că mulți au încercat să interpreteze relația ungaro-rusă ca fiind „extraordinară”, dar relațiile Germaniei, Franței și Italiei cu Moscova sunt mult mai puternice ca volum, faţă de care în relațiile ungaro-ruse nu există nimic extraordinar.
Guvernul ungar se confruntă cu moştenirea politică din ultimii treizeci de ani, ceea ce „a creat o gravă dependenţă energetică faţă de Rusia”, a mai subliniat Zoltán Kovács.