Livrările de gaz rusesc spre Ungaria funcţionează neîntrerupt şi vor alimenta atât consumatorii casnici, cât şi pe cei industriali în sezonul rece, a declarat luni Tamas Menczer, secretar de stat în Ministerul de Externe de la Budapesta, informează MTI.

Gazul rusesc nu poate fi înlocuit prea curând

În baza unui acord recent, Gazprom va livra până la un volum zilnic maxim de 5,8 milioane de metri cubi de gaz peste cele contractate pentru septembrie şi octombrie, a precizat Menczer la televiziunea publică M1.

Secretarul de stat a mai afirmat că aproape jumătate din gazul consumat anual în Europa, circa 400 miliarde de metri cubi, vine din Rusia, şi a insistat că „aceia care spun că gazul rusesc ar putea fi înlocuit pe termen scurt pur şi simplu nu spun adevărul”.

Menczer a mai argumentat că Europa nu dispune de destule terminale pentru a primi cantităţi suficiente de gaz natural lichefiat (GNL) şi nici nu are gazoducte suficiente.

Potrivit lui Menczer, Gazprom a generat un profit record de 41,5 miliarde de dolari, dublu faţă de anul trecut, în pofida sancţiunilor Uniunii Europene.

„Ruşii fac bani, cu mult peste aşteptări, în timp ce Europa este într-o criză energetică, Ungaria fiind o excepţie locală”, a mai spus secretarul de stat.

Ungaria și-a majorat importurile de gaze din Rusia

Amintim că, Guvernul din Ungaria a semnat un acord cu Gazprom pentru creşterea volumului de gaze livrate de compania rusă de stat, nivelul maxim fiind majorat la 5,8 milioane metri cubi, mai mult decât dublu faţă de importul din august, a anunţat la finalul lunii august ministrul de Externe, Peter Szijjarto.

„Guvernul a decis să cumpere mai multe gaze”, a informat şeful Diplomaţiei din Ungaria, pe contul său de Facebook.

„S-a ajuns la un acord (cu Gazprom) pentru lunile septembrie şi octombrie”, a adăugat el.

Astfel, Ungaria, care în august a importat 2,6 milioane mc de gaze naturale din Rusia, va putea importa, începând din 2 septembrie, până la 5,8 milioane de mc.

Szijjarto a semnalat că ar fi „imposibil” de garantat aprovizionarea cu energie a ţării sale fără gazele ruseşti.