Pentru prima oară în 40 de ani, Berkshire a primit autorizaţia de a-şi răscumpăra propriile acţiuni, arată un comunicat al companiei. Ordinele lui Buffett sunt clare: Berkshire cumpără acţiuni atât timp cât preţul acestora este mai mic de 1,1 din valoarea contabilă a acţiunilor, adică activele minus datoriile. Media obişnuită a raportului preţului acţiunilor companiei lui Buffett faţă de valoarea contabilă fost de 1,55 din 2000 încoace.
Mişcarea marelui investitor a fost o surpriză pentru analişti. Întreaga filosofie de investiţii a lui Buffett s-a bazat pe cumpărarea de acţiuni subevaluate sau cu potenţial de creştere. Niciodată, însă, nu au fost propriile acţiuni, Berkshire Hathaway crescând tocmai din acest motiv. La începutul anului, Buffett le transmitea acţionarilor de la Berkshire că „nicio para” nu a fost cheltuită pentru răscumpărarea de acţiuni proprii în patru decenii.
„Dacă ar fi crezut că există posibilitatea unei recesiuni la orizont, ar fi aşteptat, nu ar fi răscumpărat”, spune James Dunigan, Chief Investment Officer la PNC Wealth Management, un fond care administrează 109 mld. dolari. Mark Luschimi, strateg principal la Janney Montgomery Scott, care administrează 54 mld. dolari, spune că răscumpărarea acţiunilor Berkshire înseamnă că piaţa este foarte jos nu doar pentru compania lui Buffett ci şi pentru cele 27 de mari companii în care fondul are acţiuni. Pe de altă parte, analistul Michael Shaoul spune pentru Bloomberg că mişcarea ar putea însemna că Buffett nu a găsit pe piaţă alte opţiuni suficient de atractive.
Cum explică Berkshire Hathaway răscumpărare? “Businessul din spatele Berkshire valorează mult mai mult decât această sumă (100,32 dolari/acţiunea, cotaţia din 22 septembrie – n.r.). Dacă opinia noastră este corectă, răscumpărarea va spori valoare intrinsecă a acţiunilor Berkshire”, se arată într-un comunicat al companiei. Practic, în acest moment Warren Buffett se ţine de o promisiune făcută în vară. În luna iulie el declarase că “va paria masiv” împotriva unei noi recesiuni în următorii trei ani. De asemenea, în luna august, a investitorul a spus că “îmi place să cumpăr la reduceri”, referindu-se la preţurile reduse de pe piaţa de capital.
“Are o mulţime de investiţii în cele mai mari companii din piaţă, aşa că a băga bani în Berkshire este un alt fel de a fi optimist în piaţă. Dacă piaţa de capital scade, atunci acţiunile lui vor pierde, iar el sigur este suficient de inteligent să ştie asta; crede că piaţa este subevaluată”, mai spune şi Eric Green, manager la fondul de investiţii Penn Capital Management.
Buffett nu crede că urmează încă o recesiune . De data asta îşi susţine cu proprii bani afirmaţia
27 septembrie 2011, 09:30
Ultima modificare în 27 septembrie 2011, 12:30
Warren Buffett a început să cumpere masiv acţiuni la propria companie, Berkshire Hathaway, considerând că preţurile sunt suficient de mici în acest moment. Simte „oracolul din Omaha” că piaţa de capital este în punctul cel mai jos şi că nu urmează o a doua recesiune?
Etichete: recesiune,
Warren Buffet
Publicat in categoriile: Știri de ultimă oră
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Publicat in categoriile: Știri de ultimă oră
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Pentru comentarii sau drept la replică, ne puteți contacta pe pagina noastră de Facebook
- Paralelă șocantă: Ultima dată când nemții au mers pe austeritate, a venit la putere Hitler
- Proiect de OUG: Agenţia de Cadastru va trece de la MAI la Ministerul Dezvoltării
- EXCLUSIV Bogdan Olteanu, BNR: „Vrem să evităm supraîndatorarea populației”
- Rocada Putin-Medvedev face prima victimă: Omul care a scos Rusia din datorii
- S&P lovește o nouă țară din Europa
- Banca românilor bogaţi şi-a luat şef de la PricewaterhouseCoopers
- Un german a atins 300 km/h cu noul BMW M5
- Amazon ar putea lansa miercuri un concurent periculos pentru iPad
- Germania are o datorie secretă de 5.000 de miliarde de euro
- Cel mai mare producător mondial de materiale de fricțiune, achiziționat de japonezi