Buget 2024. Marcel Boloș, ministrul Finanțelor, a transmis vineri, 3 noiembrie 2023, un mesaj prin care oferă noi informații despre bugetul de stat pentru anul următor.
Buget 2024. Marcel Boloș, noi informații după discuțiile coaliției de guvenare
Buget 2024. Marcel Boloș, ministrul Finanțelor, a transmis vineri, pe pagina sa de Facebook, un mesaj prin care ține la curent opinia publică cu privire la noile evoluții ale bugetului de stat pentru anul următor. Noile informații sunt rezultatul unor prime discuții în cadrul coaliției de guvernare, potrivit ministrului.
Această primă discuție a avut loc joi. Coaliția dorește ca bugetul pe 2024 să reflecte realitatea din România. Boloș anunță, drept urmare, un „buget echilibrat, realist, sustenabil și eficient”.
„Ieri am avut la nivelul coaliției de guvernare o primă discuție pe tema 𝐛𝐮𝐠𝐞𝐭𝐮𝐥𝐮𝐢 𝐩𝐞 𝟐𝟎𝟐𝟒, care trebuie să reflecte ce considerăm important pentru viitorul românilor.
Este o responsabilitate deosebit de importantă să elaborăm un buget echilibrat, realist, sustenabil și eficient, care să țină cont de tratatele internaționale semnate de România și de legislația in vigoare”, transmite ministrul.
În 2024 se va lucra sub o nouă paradigmă
Ministrul Finanțelor precizează că Guvernul a învățat din experiențele din 2023. Tocmai de aceea coaliția dorește ipoteze noi de lucru pentru anul următor.
„Anul acesta ne-a arătat că ipotezele de lucru nu sunt întotdeauna cele care se și validează, dar pentru 2024 vom lucra sub o altă paradigmă”, anunță el.
În plus, Marcel Boloș a oferit și un set de cinci principii pe care se va baza noul buget de stat. El susține că Guvernul vrea ca noul an să fie unul al investițiilor.
Bugetul trebuie să pună accentul pe cheltuieli responsabile și pe dezvoltarea serviciilor publice. În noul an se dorește și să se acorde o mai mare atenție domeniilor sănătății și educației. Un alt obiectiv pentru 2024 este și „𝐜𝐨𝐦𝐛𝐚𝐭𝐞𝐫𝐞𝐚 𝐞𝐯𝐚𝐳𝐢𝐮𝐧𝐢𝐢 𝐟𝐢𝐬𝐜𝐚𝐥𝐞”.
„𝐏𝐫𝐢𝐧𝐜𝐢𝐩𝐢𝐢𝐥𝐞 pe care le aștept de la noul buget sunt următoarele:
1. Să pună accent pe investițiile finanțate din bani europeni, anul 𝟐𝟎𝟐𝟒 𝐭𝐫𝐞𝐛𝐮𝐢𝐞 𝐬𝐚̆ 𝐟𝐢𝐞 𝐮𝐧 𝐚𝐧 𝐚𝐥 𝐢𝐧𝐯𝐞𝐬𝐭𝐢𝐭̦𝐢𝐢𝐥𝐨𝐫;
2. Să fie axat pe cheltuieli responsabile pentru funcționarea statului, pe care le vom ține sub atentă observație lună de lună;
3. Să fie centrat pe dezvoltarea marilor serviciilor publice: 𝐬𝐚̆𝐧𝐚̆𝐭𝐚𝐭𝐞/𝐞𝐝𝐮𝐜𝐚𝐭̦𝐢𝐞;
4. Să fie axat pe 𝐜𝐨𝐦𝐛𝐚𝐭𝐞𝐫𝐞𝐚 𝐞𝐯𝐚𝐳𝐢𝐮𝐧𝐢𝐢 𝐟𝐢𝐬𝐜𝐚𝐥𝐞 și colectarea mai bună a veniturilor publice;
5. Să aibă alocări consistente pentru drepturile de asistență socială”, transmite pe Facebook ministrul.
Bugetul pentru 2024 trebuie puternic axat pe componenta de investiții, transmitea şi Nicolae Ciucă în urmă cu o zi.
Liderul PNL precizat că aceasta a fost o concluzie unanimă în cadrul partidului, indiferent de portofoliul gestionat de fiecare ministru al PNL.