Evoluţia din ultimii ani arată o creştere a ponderii fondurilor destinate medicamentelor (36% din totalul cheltuielilor din FNUASS în 2011), în detrimentul sumelor alocate medicilor şi spitalelor (38% din totalul cheltuielilor din FNUASS în 2011).
Pe viitor, CNAS urmăreşte o creştere moderată a consumului de medicamente şi alocarea de resurse suplimentare pentru servicii – pentru medicii de familie, medicii specialişti şi spitale.
În ceea ce priveşte evaluarea calitativă şi cantitativă a serviciilor furnizate populaţiei, cifrele arată că accesul populaţiei la servicii s-a îmbunătăţit semnificativ.
Numărul de servicii raportate de medicii de familie s-a dublat în perioada 2009-2011, ajungând de la 51.161.124 la 103.117.173 consultaţii.
Priorităţile CNAS sunt atingerea echilibrului financiar, evaluarea calitativă şi cantitativă a serviciilor medicale şi pachetul de bază.
Urgenţele medicale, gratuite
Rolul pachetului de bază nu va fi unul de reducere a serviciilor, ci de standardizare a modului de acces la acestea. Urgenţele medicale vor avea acces imediat la îngrijiri şi toate investigaţiile şi terapiile în urgenţă vor fi gratuite, pentru cei care pot fi programaţi, accesul se va face în funcţie de aceste programări.
"Pacienţii vor avea acces la aceleaşi servicii ca şi acum, dar ţinând cont de gravitatea bolii. Altfel spus, cu cât vei avea mai acut nevoie de servicii medicale, cu atât ţi se oferă serviciile mai repede, iar cei care pot aştepta vor fi programaţi, astfel încât să putem avea şi echilibru financiar şi servicii medicale", a declarat preşedintele CNAS.
"Platforma Informatică a Asigurărilor de Sănătate va închide cercul antifraudă, va permite administrarea corectă a fondurilor şi, sperăm noi, va conduce la tot ceea ce ne-am dorit cu toţii, creşterea calităţii serviciilor medicale", a mai punctat preşedintele CNAS.