Buget de stat 2024. Cele cinci principii care vor structura bugetul anul viitor
Buget de stat 2024. Surse guvernamentale citate de Agerpres anunță că guvernanții au stabilit cinci principii pe baza cărora va fi structurat bugetul de stat în anul următor. Aceste principii sunt:
– investiţiile (accent pe proiectele prin fonduri europene);
– cheltuieli responsabile pentru funcţionarea statului;
– dezvoltarea marilor servicii publice (sănătate, educaţie, infrastructură);
– combaterea evaziunii fiscale și colectarea mai bună a veniturilor publice;
– alocări mai mari pentru drepturile de asistenţă socială.
Sursele Agerpres susțin că investițiile, mai ales cele care pun accent pe proiecte realizate cu ajutorul fondurilor europene, vor fi foarte importante în anul următor.
În 2024, bugetul va face loc și unor alocări consistente pentru proiecte de infrastructură. Totodată, la fel de importante vor fi și dezvoltarea economică şi inovarea. În plus, guvernanții doresc să creeze mai multe locuri de muncă și să stimuleze creșterea economică. Sursele citate anunță că se va pune accent și pe îmbunătăţirea calităţii vieţii pentru fiecare cetăţean.
În același timp, guvernanții doresc un buget concentrat pe cheltuieli responsabile. Astfel, banii care vor merge către funcționarea statului vor urma să fie evaluate lunar. Prioritare vor fi serviciile publice.
„În domeniul sănătăţii, bugetul va include alocări semnificative pentru modernizarea infrastructurii medicale, achiziţionarea de echipamente medicale de ultimă generaţie şi asigurarea că personalul medical are condiţiile necesare pentru a oferi servicii de calitate.
Scopul este să îmbunătăţim starea de sănătate a cetăţenilor şi să asigurăm că nimeni nu este lipsit de asistenţa medicală de care are nevoie. În domeniul educaţiei, investim în infrastructură şcolară, calificarea şi remunerarea profesorilor, precum şi în resurse didactice. Suntem hotărâţi să oferim tuturor elevilor şansa de a se dezvolta la maximumul potenţialului lor”, anunță sursele guvernamentale.
Guvernul dorește combaterea evaziunii fiscale
O altă țintă a bugetului pe anul viitor va fi combaterea evaziunii fiscale şi colectarea mai bună a veniturilor publice. Astfel, guvernanții se vor concentra pe măsuri şi investiţii care vor viza consolidarea sistemului fiscal. În acest context, se dorește și o mai mare transparență instituțională și o colectare a veniturilor publice mai eficientă.
„Ne angajăm să utilizăm tehnologiile moderne şi să intensificăm cooperarea cu alte instituţii şi cu societatea civilă pentru a identifica şi combate eficient evaziunea fiscală”, potrivit surselor citate.
Bugetul va include alocări pentru drepturile de asistenţă socială. Aici, Coaliția anunță un mai mare pentru categoriile vulnerabile. Printre acestea, se dorește o mai mare atenție acordată pentru persoanele vulnerabile şi cu dizabilităţi, copii şi tineri, persoanele vârstnice.
Joi, 2 noiembrie 2023, a avut loc o ședință de lucru a liderilor coaliției de guvernare. Aici, s-a realizat o primă proiecție cu privire la bugetul de stat pentru 2024.
„Astăzi, va fi prima şedinţă de coaliţie, împreună cu domnul ministru al Finanţelor, cu tema bugetului pe anul 2024. (…) Astăzi vom adopta memorandumul având ca temă investiţiile publice prioritare pentru anul viitor, document care va sta la baza elaborării bugetului pe 2024.
Vreau să susţinem ritmul din acest an în ceea ce priveşte marile proiecte şi chiar să-l depăşim. Vreau să construim acest buget pe proiecte”, a declarat Marcel Ciolacu, la începutul şedinţei de Guvern.