România devine o forță în Europa! Investiţiile realizate în ultimii ani şi alocarea de fonduri pentru dezvoltarea infrastructurii din energie încep să ofere rezultate semnificative.

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, este ferm convins că, în ceea ce priveşte sectorul energetic, anul 2024 va marca cea mai prosperă perioadă a României din ultimele trei decenii.

Buget considerabil pentru energie

El a arătat că avem la dispoziţie un buget considerabil, în jurul sumei de 18 miliarde de euro. Aproximativ 1,6 miliarde provin din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR). Restul banilor provin din Fondul pentru Modernizare.

„Aceste resurse acoperă în special domeniul producţiei de energie verde„, a declarat Sebastian Burduja în cadrul conferinţei Income Magazine – „Soluţii pentru România”.

Sebastian Burduja, energie, ministrul Energiei, energie verde
Sebastian Burduja, ministrul Energiei/SURSA FOTO: Facebook

Nuclearelectrica contribuie cu o treime din energia curată a României

La rândul său, Cosmin Ghiţă, directorul general al Nuclearelectrica, a venit cu detalii importante. El a spus că Nuclearelectrica contribuie cu o treime din energia curată a României. În planurile companiei până în 2032, se intenţionează să se dubleze această prezenţă în sistemul energetic.

Ministerul Energiei vizează în mod special investiţiile în infrastructura de gaze naturale şi în cea de stocare a energiei electrice.

Consumul de gaze va ajunge la 18-20 de miliarde de metri cubi

Ion Sterian, directorul general al Transgaz, a menţionat că se aşteaptă la noi capacităţi de producţie în ţară şi alte investiţii. Acesta a precizat că consumul de gaze al României va ajunge la 18-20 de miliarde de metri cubi până în anii 2027-2028.

Daniel Balaci, directorul Transelectrica, a subliniat că se aşteaptă la noi investiţii. El a amintit că există un program de accesare a fondurilor europene pentru stocare. Acesta oferă o sumă considerabilă, în jur de 160.000 de euro pe megawatt. Banii reprezintă o atracţie pentru cei interesaţi să investească.

Perspectivele indică continuarea investiţiilor în infrastructura energetică a României în anii următori. Obiectivul țintă îl reprezintă consolidarea poziţiei ţării noastre ca un actor important pe piaţa regională şi europeană de energie.

Progrese majore înregistrate în domeniul energiei regenerabile

Amintim că tot astăzi, Sebastian Burduja a prezentat progresele în semnarea contractelor în domeniul energiei regenerabile. El asubliniat încheierea deja a acordurilor pentru o capacitate totală de 1700 de MW. Acesta a evidențiat că aceste contracte vor contribui la diversificarea surselor de energie și la extinderea capacității de producție verde în România.

Oficialul manifestă un optimism pronunțat cu privire la potențialul României de a juca un rol semnificativ în producția de energie regenerabilă.