Din această toamnă, universităţile nu vor mai primi de la Ministerul Educației locuri bugetate, ci granturi de studiu. Astfel, universitatea va avea o sumă alocată, nefragmentată, și va fi liberă să decidă cum o împarte studenților.
Una dintre primele consecințe ale acestei măsuri ar putea fi dispariția totală a locurilor bugetate din universități, pentru că acestea vor avea dreptul să fragmenteze oricât aceste granturi, până la situația în care un student la buget ar primi doar jumătate din sumă de la stat, iar restul din buzunar.
Termenul de cifră de şcolarizare dispare și va fi înlocuit de granturi, pe baza carora vor fi alocate fonduri, pe cicluri de studii universitare. La nivel naţional vor fi alocate în acest an 45.887 de granturi pentru ciclul de licenţă. Alocarea pe student s-a mărit anul acesta de la 2.500 de lei la 4.000 de lei, sumă calculată de Consiliul Naţional pentru Finanţarea în Învăţământul Superior". De asemenea, universităţile nu pot înmatricula mai mulţi studenţi decât capacitatea de şcolarizare.
Ministrul Educaţiei, Cătălin Baba, a dat asigurări că taxele de studiu la universităţi nu se vor mări, în ciuda măririi granturilor şi că instituţiile de învăţământ superior vor decide dacă vor împărţi granturile de studiu de la MECTS.
"Senatele universitare pot lua această decizie. După cum ştiţi în Senatele universitare sunt 25% reprezentanţi ai studenţilor. Practic va fi o decizie luată de cadrele didactice şi de studenţi şi ea poate avea în vedere fie menţinerea numărului de granturi, fie fracţionarea unei proporţii din aceste granturi", a explicat Cătălin Baba.