Marcel Boloș prezintă marile beneficii ale bugetului pe 2024 pentru români
Sâmbătă seara, ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, a declarat că bugetul pentru anul 2024 prevede cele mai semnificative cheltuieli pentru investiții.
S-a alocat şi o sumă ce depășește 200 de miliarde de lei, bani destinaţi programelor menite să sprijine categoriile vulnerabile. De asemenea, bugetul reflectă o creștere istorică de 61% pentru educație.
Ministrul Boloș a asigurat că salariile profesorilor vor crește în conformitate cu promisiunile anterioare. El a subliniat că eforturile împotriva corupției și evaziunii fiscale vor cunoaște o intensificare, iar prioritățile includ digitalizarea, considerată cheia pentru consolidarea capacității administrative necesare transformării Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF).
„Avem bugetul pentru anul 2024. O temă care a ținut agenda zilele acestea, cum de altfel este și firesc.
Au fost dezbateri numeroase, care sunt un plus. Pentru că în orice proces complex, cum este cel de elaborare a bugetului care afectează fiecare cetățean din țara aceasta, diversitatea de opinii este esențială pentru a atinge soluții mai complete și echitabile.
Anul 2023 a pus bazele unei preocupări adânci pentru reducerea risipei banului public și pentru o mai bună colectare a veniturilor. Această tendință va continua și în 2024”, a scris Marcel Boloș sâmbătă, 16 decembrie, pe pagina sa de Facebook.
În continuare, el a prezentat câteva dintre ideile care guvernează bugetul pentru 2024 al României. Marcel Boloș a explicat şi cum acest buget va afecta în mod direct, în bine, viaţa fiecărui român.
2024 este anul cu cele mai mari cheltuieli pentru investiții, atât din fonduri naționale, cât și din fonduri europene, spune ministrul.
„Pentru ca în viața de zi cu zi, drumul pe care mergeți, spitalul unde vă faceți analizele sau școala unde învață copilul dumneavoastră să fie la standarde de bun simț: 120 miliarde lei alocați”, transmite Boloș.
Românii vulnerabili nu au fost uitaţi. Ce se va întâmplă în domeniul educaţiei?
Niciun membru al comunităţii nu va fi lăsat în urmă, dă asigurări ministrul Finanţelor. Categoriile vulnerabile vor beneficia de sprijin consistent din partea statului.
„Bugetul alocă fonduri pentru programe care să sprijine categoriile vulnerabile, asigurându-ne că niciun membru al comunității nu este lăsat în urmă: peste 200 miliarde lei alocați”, afirmă Marcel Boloș.
Elevii şi profesorii au motive de bucurie dacă privesc la bugetul pentru 2024. Inițiative de educație incluzivă, modernizarea şi extinderea infrastructurii, dar şi majorări salariale – sunt doar câteva dintre elementele din nou buget.
„Vom avea o creștere istorică de 61% pentru educație. Bugetul sprijină inițiativele de educație incluzivă, cu alocări pentru adaptarea programelor și infrastructurii pentru a susține învățarea tuturor elevilor, indiferent de nevoile lor.
Vorbim despre alocări speciale destinate modernizării și extinderii infrastructurii școlare, dar și de fonduri pentru programe de formare și dezvoltare profesională a cadrelor didactice. În plus, salariile profesorilor vor crește așa cum s-a promis”, mai scrie Marcel Boloș în postarea sa.
Sprijin financiar pentru antreprenori și IMM-uri. Vor apărea noi afaceri şi locuri de muncă
În fine, ministrul Finanţelor are veşti bune şi pentru mediul de afaceri, dar şi legate de transformarea radicală prin care va trece ANAF.
„Va fi un an în care vom fi alături de mediul de afaceri. Vom finanța scheme de ajutor de stat pentru a oferi sprijini financiar pentru antreprenori și IMM-uri, conducând la dezvoltarea de noi afaceri și, implicit, la crearea de locuri de muncă.
Numărul mediu de salariați și câștigul mediu resimțit în portofelul oamenilor va fi în creștere.
Lupta împotriva corupției și evaziunii va trece la un alt nivel. Digitalizarea constituie o prioritate şi reprezintă cheia consolidării capacităţii administrative necesară transformării ANAF, care va aduce un aport mai bun la creșterea gradului de colectare a veniturilor bugetare”, îşi încheie ministrul Boloş postarea.