Marcel Boloș: 3 miliarde în plus pentru sănătatea românilor

Marcel Boloș a transmis că aceste fonduri suplimentare sunt destinate pentru asigurarea neîntreruptă a furnizării materialelor și serviciilor medicale, precum și pentru acoperirea cheltuielilor de personal ale caselor de asigurări de sănătate și ale CNAS.

Acesta a menționat că Ministerul Finanțelor direcționează lunar peste 6 miliarde lei către sectorul sănătății, marcând o creștere de aproximativ 30% față de anul anterior în ceea ce privește cheltuielile Fondului național unic de asigurări sociale de sănătate.

Ministrul Finanțelor a declarat că au fost alocate 3 miliarde lei suplimentare pentru sănătatea românilor.

În luna mai, în timpul suplimentării bugetului CNAS cu 10 miliarde lei, s-a anunțat protejarea veniturilor medicilor de familie și a specialiștilor din ambulatorii, care au rămas neschimbate.

”3 miliarde în plus pentru sănătatea românilor. În luna mai, la momentul la care suplimentam bugetul CNAS cu 10 miliarde lei, vă anunţam că protejăm veniturile medicilor de familie şi veniturile specialiştilor din ambulatorii, care au rămas neschimbate.

Mai mult, promiteam atunci că vom încerca să identificăm, treptat, modalităţi de stimulare a medicilor de familie şi a medicilor din ambulatoriul de specialitate pentru specialităţi clinice, pentru monitorizarea pacienţilor cu afecţiuni cronice”, anunţă ministrul Finanţelor.

Ministrul anunță că bugetul Ministerului Sănătății pe anul 2024 va fi suplimentat cu un total de 3,039 miliarde lei credite de angajament și 39 milioane lei credite bugetare.

Suma alocată va permite majorarea valorii punctului pe serviciu medical

Scopul acestor fonduri este să asigure continuitatea în acordarea materialelor și serviciilor medicale.

”Astăzi, pot să vă anunţ că bugetul Ministerului Sănătăţii pe anul 2024 se suplimentează cu suma totală de 3,039 miliarde lei credite de angajament şi 39 milioane lei credite bugetare, pentru a asigura continuitate în acordarea materialelor şi prestărilor de servicii medicale, dar şi pentru plata cheltuielilor aferente personalului propriu al caselor de asigurări de sănătate şi al CNAS”, spune ministrul.

Marcel Boloş explică că suma alocată astăzi va permite în trimestrul IV din 2024 majorarea valorii punctului pe serviciu medical în asistenţa ambulatorie de specialitate pentru specialităţi clinice de la 4,5 la 5 lei.

De asemenea, se va menţine valoarea punctelor „per capita” și a celor pe serviciu în asistenţa medicală primară, precum și a valorii lunare pentru asistenţa medicală dentară.

”Suma alocată astăzi va permite pentru trimestrul IV din 2024 majorarea valorii punctului pe serviciu medical în asistenţa ambulatorie de specialitate pentru specialităţi clinice de la 4,5 la 5 lei, menţinerea valorilor punctelor „per capita” şi pe serviciu în asistenţa medicală primară, precum şi a valorii lunare pentru asistenţa medicală dentară.

Este o decizie firească, care indică normalitatea în acest sector: asigurăm predictibilitate financiară, care să se traducă în condiţii mai bune de tratament şi prevenţie pentru pacienţii din România”, subliniază ministrul Finanţelor.

Acești bani sunt esențiali pentru susținerea spitalelor

spitale, pat spital
SURSA FOTO: Dreamstime

Boloş evidențiază că există o confirmare a angajamentului prin execuția bugetară, care arată că lunar, peste 6 miliarde lei sunt direcționați din Ministerul Finanțelor către sectorul sănătății.

Acești bani sunt esențiali pentru susținerea spitalelor, a ambulatoriilor de specialitate, achiziționarea medicamentelor, finanțarea programelor pentru boli cronice, plata medicilor de familie și alte necesități ale pacienților aflați în suferință.

Ministrul menționează, de asemenea, că comparativ cu anul precedent, Fondul Național Unic de Asigurări Sociale de Sănătate înregistrează o creștere de aproximativ 30% a cheltuielilor.

”Comparativ cu anul trecut, avem o creştere de aproximativ 30% a cheltuielilor Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate”, mai afirmă Marcel Boloş.