De nenumărate ori s-a pus problema migrării angajaţilor de la stat spre mediul privat, în contextul disponibilizărilor masive dn aparatul de stat, dar şi a reducerilor salariale de aici.
În spaţiile de comentarii ale capital.ro au avut loc de multe ori discuţii tensionate între angajaţii de la stat şi cei din mediu privat, aceştia din urma acuzându-i pe bugetari că nu au niciun motiv să se vaite de diminuarea salariilor, atât timp cât preferă să rămână să muncească în instituţiile de stat, unde ajung să aibă salarii extrem de mici.
Cu toate acestea, scăderea salariilor bugetarilor cu 25% îi determină pe tot mai mulţi angajaţi din Iaşi să renunţe la locurile de muncă la stat şi să îşi caute variante de câştig.
Sebastian Tătaru, purtătorul de cuvânt al Consiliului Judeţean Iaşi, a declarat vineri, pentru Agerpres, că şefa Serviciului Proiecte şi Relaţii Internaţionale şi Europene din cadrul Consiliului Judeţean Iaşi, Teodora Jingă, a decis să plece din instituţie.
Pe 1 septembrie, la doi ani de la angajare, ea a cerut încheierea contractului de muncă, prin acordul ambelor părţi, nemulţumită fiind de faptul că i-a fost diminuat salariul cu 25% la sută.
‘Şefa Serviciului Proiecte a decis să părăsească CJ, cu acordul părţilor. Domnia sa a luat această decizie deoarece a considerat că este mai bine să-şi caute un alt loc de muncă din cauza ultimelor măsuri care s-au luat privind diminuarea salariului şi a celorlalte venituri din ultima perioadă’, a explicat Sebastian Tătaru.
Reducerile salariale i-au determinat să renunţe la locurile de muncă şi pe unii angajaţi cu studii superioare de la Direcţia de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Iaşi.
Tiberiu Bantaş, purtătorul de cuvânt al Direcţiei, a declarat că în ultimele două luni au plecat 27 angajaţi din centrele de plasament din judeţ şi alţi 11 asistenţi maternali, de teama unui salariu lunar de 470 lei.
Salariu de 470 de lei, rată la bancă de 1.200 de lei
‘Au fost situaţii în care, în luna iulie, unii angajaţi au luat salariu suma de 470 de lei, în ciuda faptului că aveau studii superioare. Alţii s-au plâns că luau lunar între 600 şi 700 de lei şi 900-1.000 de lei, în contextul în care doar ratele la bancă sunt de 1.200 de lei’, a spus Tiberiu Bantaş.
La rândul lor, asistenţii medicali sau poliţiştii susţin că intenţionează să îşi lase actualele locuri de muncă pentru altele sau să intre în concedii fără plată pentru a pleca la muncă în străinătate.
‘Diminuarea salariilor este similară unui adevărat genocid. Oamenii nu mai au bani să-şi achite facturile, ratele la bănci, nu mai au bani cu ce să le dea de mâncare la copii, să-i trimită la şcoală. Vine iarna, nu vor fi bani pentru facturile de încălzire. Nu e deloc bine. Unii dintre colegii noştri vor să plece din sistem, alţii ameninţă cu proteste. Cert e că va fi o toamnă fierbinte. De teama foamei şi a sărăciei oamenii vor ieşi din nou pe stradă’, a declarat Viorel Tănase, liderul Sanitas Iaşi.