Adoptarea legilor salarizării ar putea fi amânată pentru anul viitor după ce Opoziţia a reuşit să stopeze citirea moţiunii de cenzură vineri, când era programată.
Astfel, procedura legislativă privind adoptarea legilor salarizării se prelungeşte şi există posibilitatea ca cele două legi să nu poată fi adoptate în acest an şi în acest fel bugetarii să recupereze la salariu, începând cu 1 ianuarie 2010, cei 25% pierduţi în vară.
Însă, pentru a nu se ajunge în această situaţie, mai ales că adoptarea celor două legi este o condiţie impusă de Fondul Monetar Internaţional, premierul Emil Boc a declarat că el este pregătit şi are déjà pus la punct un plan B pentru depăşirea situaţiei.
"Vă asigur că, în calitate de prim-ministru, ştiu ce trebuie să fac", a spus Boc.
El a criticat partidele din opoziţie pentru tergiversarea calendarului citirii şi dezbaterii moţiunii de cenzură.
“Cu cât începem să reuşim, cu atât opoziţia devine mai disperată şi trage cu gloanţe oarbe în toarte părţile. Nu pot să înţeleg plăcerea sadică a PSD şi în parte şi a PNL ca România să nu reuşească, ca România să iasă din Acordul cu FMI, ca România să nu aibă în luna ianuarie bani de salarii şi pensii, să intre într-o situaţie dificilă. E o plăcere sadică pe care nu pot să o înţeleg la PSD şi PNL, nu pot să înţeleg atâta iresponsabilitate din partea liderilor care conduc partidele de opoziţie”, a spus Boc.
Premierul a atras atenţia că tergiversarea procedurilor parlamentare poate afecta acordul cu instituţiile financiare internaţionale, care au cerut un set de măsuri legislative anti-criză.
“Evident că ieşirea din calendarul asumat poate afecta următoarea tranşă de la FMI şi de aici încolo dificultăţi în finanţarea deficitului bugetar, deficit care înseamnă inclusiv salarii şi pensii. Oricum Guvernul are şi planul B pregătit în cazul în care acest lucru se întâmplă, dar nu pot să înţeleg această plăcere sadică a opoziţiei ca România să intre în dificultate”, a subliniat premierul.
La rândul său, preşedintele Senatului, Mircea Geoană, cel care a suspendat şedinţa Parlamentului, a spus că amânarea şedinţei plenului reunit al Parlamentului pentru citirea moţiunii de cenzură depuse de PSD este justă, iar el a condus şedinţa doar pentru a constata situaţia din teren, şi anume lipsa cvorumului.