În urmă cu doi ani, șeful statului a recomandat ca ministerele şi agenţiile să facă publice veniturile tuturor angajaţilor, prin afişarea pe site. Unele ministere au publicat cifrele doar o lună sau două, după care au încetat să mai facă acest lucru. Altele au publicat veniturile angajaților din ministere în mod constant. Cele mai multe, au început să le publice în 2012, după ce tot anul 2011 nu mai publicaseră nimic.
Am făcut o scurtă trecere în revistă pe site-urile tuturor ministerelor și ne-am uitat pe ultimele salarii afișate, cele din luna martie. La trei ani de criză, în România se mai câștigă 10.000 de lei pe lună.
Un secretar general grad II clasa 105 de la Ministerul Afacerilor Externe a avut un venit net de 11.138 de lei, cu aproape 5.000 de lei mai mult decât șeful acestui minister. Cu excepția a doi sau trei angajați care au avut peste 970 de lei, la MAE, toți angajații MAE au avut în martie venituri de peste 1.000 de lei. conform grilei postate pe site-ul ministerului.
Există un ofițer la MAI care a avut un venit de 7.613 lei, în condițiile în care există ofițeri care au avut venituri și de 1.000 de lei. Recordul de maxim la MAI este deținut de un alt ofițer care a depățit pragul de 10.000 de lei, în timp ce recordul minim este deținut de un angajat, tot cu grad de ofițer, care a avut un venit net de 117 lei.
Și la Ministerul Economiei avem salarii de peste 10.000 de lei. Este cazul unui director de cabinet care a avut în martie un venit de 10800 de lei, cu peste 4.000 de lei mai mult decât a luat ministrul.
Dintr-un motiv sau altul, un magazioner de la ministerul Transporturilor a luat de la minister doar 183 de lei fără să figureze ca fiind cu jumătate de normă.
Dar asta nu e tot. Există un inspector de la Ministerul Muncii pentru care luna martie a fost de-a dreptul dezastruoasă, dacă ne uităm pe statul de salariu: venitul a fost de doar 93 de lei.