Guvernul intenţionează să nu mai acorde, de la 1 iunie, plăţi compensatorii din bugetul pentru şomaj pentru angajaţii care vor fi disponibilizaţi prin concedieri colective din companiile naţionale, iar diminuarea de 15% să fie aplicată doar pentru drepturile băneşti aflate deja în plată. Intenţia Executivului de a sista plăţile compensatorii este prevăzută într-un proiect de ordonanţă de urgenţă privind reducerea cheltuielilor sociale, aflat în stadiu de elaborare. "
Guvernul intenţionează să nu mai acorde, de la 1 iunie, plăţi compensatorii din bugetul pentru şomaj pentru angajaţii care vor fi disponibilizaţi prin concedieri colective din companiile naţionale, iar diminuarea de 15% să fie aplicată doar pentru drepturile băneşti aflate deja în plată.
Intenţia Executivului de a sista plăţile compensatorii este prevăzută într-un proiect de ordonanţă de urgenţă privind reducerea cheltuielilor sociale, aflat în stadiu de elaborare.
„Începând cu data de 1 iunie 2010, nu se mai stabilesc drepturi băneşti, acordate din bugetul asigurărilor pentru şomaj, pentru persoanele disponiblizate prin concedieri colective. De la 1 iunie, cuantumul drepturilor băneşti, acordate din bugetul asigurărilor pentru şomaj, pentru persoanele disponibilizate prin concedieri colective, aflate în plată la data intrării în vigoare a ordonanţei de urgenţă sau care se repun în plată după suspendare se diminuează cu 15%”, se arată în document.
Sistarea plăţilor va fi efectuată în cazul angajaţilor concediaţi în baza OU 116/2006 privind protecţia socială acordată persoanelor disponibilizate ca urmare a restructurării companiilor naţionale şi regiilor autonome, OG 9/2010 privind diminuarea consecinţelor restructurării unor companii din sectorul feroviar, OU 95/2002 privind industria de apărare, OG 7/1998 privind protecţia socială a personalului militar şi civil urmare a restructurării marilor unităţi ale Ministerului Apărării şi Legii 174/2006 privind protecţia socială a personalului disponibilizat din cadrul Romsilva ca urmare a restituirii pădurilor către foştii proprietari.
Proiectul de act normativ mai prevede reducerea cu 25% a cuantumului drepturilor în natură de care beneficiază angajaţii instituţiilor publice şi stabileşte că ordonatorii principali de credite nu vor mai putea deconta decât 75% din valoarea cheltuielilor de transport, asistenţă medicală, medicamente şi proteze, aferente personalului propriu, pentru care legea actuală prevede decontarea integrală de la buget.
SURSA: Mediafax