În acest context, începând de anul viitor, acordarea tichetelor de vacanță se va schimba radical. Guvernul Orban va introduce noi tichete de vacanță care vor putea fi folosite doar într-un anumit interval, acestea având o valoare mult mai ridicată decât a celor oferite pentru sezon.
Guvernul a ținut să menționeze că bugetarii pot opta pentru un singur tip de tichet de vacanță iar companiile care vor accepta vouchere extra-sezon vor fi amendate dur.
Ce valoarea au noile vouchere și în ce perioadă se pot folosi
Noile vouchere pe care Guvernul vrea să le introducă începând de anul viitor se vor putea folosi exclusiv în perioada aprilie-mai și octombrie-noiembrie.
Valoarea acestora este mai mare decât a celor oferite în sezon. Astfel, voucherele de sezon au o valoare de 1.450 lei în timp ce voucherele pentru extrasezon au o valoare de 2.080.
Bugetarii vor fi obligați să declare ce fel de tichete de vacanță doresc până la data de 1 noiembrie al fiecărui an.
Tichetele de vacanță extra sezon se vor putea folosi doar la fața locului, având în vedere că, momentan, nu există un sistem operațional de identificare al noilor tichete. Mai precis, achiziționarea online de pachete turistice este imposibilă momentan.
Valoarea a crescut însă au apărut restricții care, dacă nu sunt resptectate, vor aduce după sine amenzi
Tichetele, indiferent dacă sunt de sezon sau extra sezon) trebuie folosite strict de către titularul acestora. Dacă unitatea turistică acceptă vouchere de vacanță care aparțin altei persoane, unitatea va fi sancționată cu 7 puncte amendă.
Amenda crește în funcție de gravitatea faptei. Astfel, se dau 14 puncte amendă pentru următoarele fapte:
- Unitatea afiliată acordă rest tichetelor de vacanță
- Comercializarea tichetelor de vacanță
- Diminuarea valorii nominale a acestora
- Emiterea de tichete de vacanță de către alte unități față de cele prevăzute de lege
- O unitate poate primi 14 puncte amendă plus retrgerea licenței de turism în cazul în care emite pachete de servicii turistice la un preț mai mare pentru cei care achită cu tichete de vacanță
Cea mai gravă faptă, care se pedepsește cu 25 puncte amendă plus interzicerea pentru doi ani a dreptului de a accepta vouchere de vacanță ca modalitate de plată, este acceptarea tichetelor de vacanță pentru extra sezon înafara periodelor pentru care au fost emise.
Cine primește aceste vouchere de vacanță potrivit Ordinului 3.956/2019
Potrivit articolului 1, alineatul 3, din Ordinul 3.956/2019 care vine în completarea Legii 94/2014, persoanele cre beneficiază de tichetele de vacanță sunt cei încadrați în unități sau instituții care au desfășurat activitate în anul 2019, indiferent de durata acesteia, inclusiv personalul pensionat sau detașat.
Dacă salariatul al cărui contract de muncă individual a fost încetat, salariatul poate beneficia de vouchere de vacanță numai dacă, în termen de maximum 30 de zile de la data intrării în vigoare a prezentului ordin, depune la instituție o cerere în acest sens, precum și dovada achitării impozitului aferent prin virament bancar în contul instituției.
Dacă salariații care au desfășurat activitate la mai mulți angajatori pot primi o singură indemnizație de vacanță, sub formă de vouchere, în valoare de 1.450 lei, de la angajatorul unde beneficiarul are funcția de bază. În cazul în care nu se poate stabili funcția de bază, beneficiarul indemnizației de vacanță alege în scris unitatea care îi acordă voucherele de vacanță, având obligația de a transmite, în termen de maximum 10 zile lucrătoare, și către ceilalți angajatori opțiunea făcută, cu respectarea prevederilor.
Ce fac bugetarii care nu vor să beneficieze de voucherele de vacanță
Cei care nu doresc să beneficieze de tichetele de vacanță trebuie să depună o solicitare scrisă în acest sens la instituția angajatoare, în termen de 30 de zile de la data publicării prezentului ordin.
Guvernul Dăncilă a adus noi modificări privind acordarea biletelor de valoare (Legea 165/2019)
Potrivit articolului 2 al Hotărârii 1045/2018 sancțiunile vor fi amendate cu o sumă între 2.000 și 4.000 de lei. Cei care trebuie să constate contravențiile și să aplice sacțiunile sunt efectuate de către personalul cu atribuţii de control, împuternicit în acest sens, din cadrul Ministerului Finanţelor Publice, Ministerului Muncii şi Justiţiei Sociale, Ministerului Turismului, Ministerului Culturii şi Identităţii Naţionale, după caz.
Articolul 4 al acestei hotărâri precizează că prevederile menționate anterior nu vor fi aplicate voucherelor de vacanță până la data de 1 ianuarie 2021.
Ce spune Guvernul Orban despre tichetele de vacanță
Sumele necesare pentru acordarea tichetelor de vacanță vor apărea în proiectul de buget pentru anul 2020, a declarat Virgil Popescu, ministrul Economiei.
„Menținem voucherele de vacanță, niciodată nu a fost problema renunțării l voucherele de vacanță. Mai mult, ave o inițiativă parlamentară în dezbatere la Camera Deputaților cu privire la voucherele din domeniul privat, companiile private”, a declarat ministrul Economiei.
Tichetele de vacanță ar putea fi folosite și pentru plata taberelor copiilor
În prezent, voucherele de vacanță primite de bugetari pot fi utilizate doar pentru cheltuielile serviciilor de călătorie și divertisment.
Concret, este vorba despre tabere școlare, naționale și tematice ale copiilor titularului voucherelor. Condiția pentru a putea fi folosite acestea va fi că taberele să se regăsească într-un pachet turistic.
„Ceea ce ar trebui luat în considerare este faptul că acest echilibru dintre muncă și viață nu se poate realiza fără bunăstarea care privește și restul membrilor familiei, în special copilul sau copiii beneficiarului. Cei care ar putea beneficia de aceste vouchere și în lipsa părintelui. Mai precis, prin folosirea voucherelor de vacanfa al/ale părintelui/părinților pentru plata taberelor.
Astfel, intenția legiuitorului nu se modifică cu nimic. Ba, mai mult, se îmbunătățește, adăugându-se la această posibilitatea de dezvoltare personală a copilului, de acordare a posibilității unei activități experiențiale și de cunoaștere pentru copil”, este menționat în expunerea de motive a proiectului legislativ.
Pentru a se aplică, însă, propunerea trebuie mai întâi să fie adoptată de Parlament, promulgată de președintele țării și publicată în Monitorul Oficial.
Momentan această inițiativă legislativă este în stadiul de dezbatere, fiind trimisă la Camera Deputaților.