Dacă solicitarea Ministerului Afacerilor Europene va fi aprobată de Comisia Europeană, acest director va avea salariul de 3.000 de euro pe lună.

La Ministerul Mediului, un director care se ocupă de fonduri structurale are un salariu de 6.000 de lei. De la 1 ianuarie ar putea avea 18.000 de lei, adică 4.000 de euro. De asemenea, un director de la fondurile de coeziune ar putea avea aproape 19.000 de lei dacă solicitarea Ministerului Afacerilor Europene va fi îndeplinită.

Ministerul Afacerilor Europene a transmis Comisiei Europene o scrisoare în care solicită, de la 1 ianuarie 2013, creşterea cu până la de trei ori a salariilor tuturor funcţionarilor din ministere, care gestionează absorbţia fondurilor europene, a afirmat, miercuri, ministrul Leonard Orban.

"Este anormal ca salariile între diferitele ministere, între diferiţi funcţionari să fie atât de diferite pentru muncă egală. Nu e normal ca diferenţa să meargă de la 1 la 3 chiar. Şi tocmai de aceea facem demersuri – am transmis o scrisoare către Comisia Europeană, solicitând să intrăm pe un sistem absolut normal în care la muncă egală plata să fie egală şi ca începând cu 1 ianuarie 2013 să avem o salarizare corespunzătoare pentru toţi cei care lucrează în sistemul de gestionare a fondurilor europene", a mai spus Orban.

Astfel, salariile funcţionarilor de profil din unele ministere ar urma să se tripleze, pentru a ajunge la nivelul cel mai ridicat, care se regăseşte în MDRT.
Orban nu a precizat care sunt ministerele care ar putea beneficia de asemenea creșteri ale salariilor pentru funcționarii care gestionează absorbșția fondurilor europene.

Ministerul pentru fondurile UE, operaţional din 2014

Viitorul minister pentru coordonarea tuturor programelor pe fonduri europene anunţat de premierul Victor Ponta nu va putea funcţiona ca atare imediat după alegerile parlamentare din acest an, ci abia din anul 2014, când începe următorul exerciţiu bugetar al Uniunii Europene, a mai spus Leonard Orban.

Cel mai bine plătit bugetar acum: 11.138 de lei

Un secretar general  grad II clasa 105 de la Ministerul Afacerilor Externe a avut un venit net de 11.138 de lei, cu aproape 5.000 de lei mai mult decât șeful acestui minister.  Cu excepția a doi sau trei angajați care au avut peste 970 de lei, la MAE, toți angajații MAE au avut în martie venituri de peste 1.000 de lei. conform grilei postate pe site-ul ministerului.

Există un ofițer la MAI care a avut un venit de 7.613 lei, în condițiile în care există ofițeri care au avut venituri și de 1.000 de lei. Recordul de maxim la MAI este deținut de un alt ofițer care a depățit pragul de 10.000 de lei, în timp ce recordul minim este deținut de un angajat, tot cu grad de ofițer, care a avut un venit net de 117 lei.

Și la Ministerul Economiei avem salarii de peste 10.000 de lei. Este cazul unui director de cabinet care a avut în martie un venit de 10800 de lei, cu peste 4.000 de lei mai mult decât a luat ministrul.